Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do konca roka bolo v B. Bystrici v rámci zimnej údržby 32 výjazdov

Na snímke nová technika BBRSC v Banskej Bystrici 5. októbra 2022. Foto: TASR – Lukáš Mužla

Spoločnosti, ktoré v Banskej Bystrici zabezpečujú zimnú údržbu, sú v pohotovosti od polovice novembra minulého roka.

Banská Bystrica 8. januára (TASR) – Od polovice novembra do konca decembra minulého roka bolo v Banskej Bystrici v rámci zimnej údržby 32 výjazdov. TASR to potvrdila hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová s tým, že 22 výjazdov bolo na cestách a desať na chodníkoch.

Spoločnosti, ktoré v Banskej Bystrici zabezpečujú zimnú údržbu, sú v pohotovosti od polovice novembra minulého roka. Pre údržbu vozoviek mali k dispozícii približne 200 ton posypovej soli a 18 kusov techniky. V prípade chodníkov mali takisto zásoby soli, 28 mechanizmov a 12 pracovníkov na ručné výkony.

Hovorkyňa informovala, že zimnú údržbu na cestách zabezpečuje firma MIS, o chodníky sa stará spoločnosť Begbie. Dodala, že obidve spoločnosti majú zriadenú nonstop dispečerskú službu. Zmenoví dispečeri zabezpečujú získavanie informácií o aktuálnom stave komunikácií a predpovediach počasia, na základe vyhodnotenia ktorých robia potrebné výkony. "Včasnosť a kvalita zimnej údržby na cestách a chodníkoch závisí aj od toho, ako v meste a na sídliskách parkujeme. Všetkých účastníkov cestnej premávky preto žiadame, aby nesprávnym a možno aj bezohľadným parkovaním nevytvárali prekážky na výkon zimnej údržby," vyzvala vlani v novembri vedúca oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych sietí magistrátu Renáta Hláčiková.

Operačný plán zimnej údržby rozdeľuje cesty a chodníky podľa poradia dôležitosti. Počas sneženia alebo poľadovice sú dôležité predovšetkým zberné miestne komunikácie, hlavné ťahy s hromadnou dopravou a prístupové komunikácie k zdravotníckym zariadeniam.