Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do košických ZŠ a MŠ nastúpilo v pondelok viac ako 14.000 detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ján Krošlák

V porovnaní s uplynulým týždňom vzrástli počty žiakov na I. stupni ZŠ a v MŠ zhruba dvojnásobne.

Košice 12. apríla (TASR) – Do základných (ZŠ) a materských škôl (MŠ) v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice nastúpilo v pondelok dokopy viac ako 14.000 detí. Magistrát o tom informuje na svojej webovej stránke s tým, že počet žiakov na prezenčnej výučbe na prvom stupni ZŠ dosiahol 87,5 percenta. Do MŠ prišlo 72 percent zo všetkých škôlkarov.

Podľa mesta nastúpilo v pondelok na prvý stupeň ZŠ celkovo 8635 žiakov a do MŠ 5537 detí. V porovnaní s uplynulým týždňom vzrástli počty žiakov na I. stupni ZŠ a v MŠ zhruba dvojnásobne. V prevádzke bolo všetkých 55 mestských MŠ a 34 ZŠ. Žiaci na prvom stupni ZŠ sa učili podľa klasického rozvrhu vo svojich triedach. Z dôvodu karantény v súvislosti s novým koronavírusom nie je v prevádzke od minulého týždňa MŠ Žiacka v mestskej časti Krásna. Okrem toho zostali v domácej karanténe aj žiaci jednej triedy na ZŠ Park Angelinum, do školy by opätovne mali nastúpiť vo štvrtok (15. 4.).

Ako uviedla vedúca oddelenia školstva magistrátu mesta Košice Beáta Lopušniaková, vzhľadom na zlepšenie epidemiologickej situácie budú môcť od budúceho pondelka (19. 4.) otvoriť aj 8. a 9. ročníky svojich ZŠ. „Veríme, že Košice aj naďalej zostanú medzi tými najlepšími okresmi na Slovensku, čo by malo znamenať aj obnovenie výučby aj pre našich piatakov, šiestakov a siedmakov. Podľa aktuálnych informácií z ministerstva školstva by títo žiaci mohli opäť začať navštevovať naše školy od pondelka 26. apríla, keď bude kompletne otvorený nielen prvý, ale aj celý druhý stupeň ZŠ,“ povedala s tým, že ak budú Košice patriť medzi tzv. ružové okresy, budú môcť otvoriť aj centrá voľného času a základné umelecké školy na skupinovú výučbu.

Pripomenula, že rodič môže čerpať pandemickú OČR len v prípade, ak je na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva zatvorená pre karanténu trieda jeho dieťaťa alebo celá škola. Ak má rodič obavy z ochorenia COVID-19 a nechá dieťa doma, môže tak urobiť maximálne po dobu piatich dní školského vyučovania. „V takom prípade bude jeho dieťa dostávať domáce úlohy napr. e-mailom od triednej učiteľky alebo prostredníctvom Edupage. Na pandemickú OČR však nemá nárok,“ doplnila.

MŠ a prvý stupeň ZŠ sú od pondelka otvorené pre deti všetkých rodičov. Spolu s nimi sú aj naďalej otvorené špeciálne školy, stredné zdravotnícke školy, stredné školy v posledných ročníkoch i ďalšie školské zariadenia. Umožnené je tiež vzdelávanie žiakov, ktorí nemajú prístup k dištančnému vzdelávaniu, v malých skupinách piatich žiakov a jedného pedagóga. Aj naďalej podľa platných predpisov platí podmienka pretestovania zákonného zástupcu.