Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Do lavíc základných škôl v Považskej Bystrici má zasadnúť 347 prvákov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Do nového školského roka vstúpia žiaci druhého stupňa základných škôl s novými didaktickými pomôckami. Oživia im hodiny biológie, fyziky či chémie.

Považská Bystrica 1. septembra (TASR) - V školskom roku 2015/2016 by malo do považskobystrických základných škôl nastúpiť celkovo 347 prvákov, čo je oproti minulým rokom mierny pokles (2014/2015 - 351 prvákov, 2013/2014 – 357 prvákov). Aj v tomto školskom roku mesto venuje každému prváčikovi balíček základných školských potrieb v hodnote 15 eur.

Podľa hovorkyne mesta Ivety Kováčikovej chce samospráva týmto krokom potešiť nielen začínajúcich školákov, ale aj ich rodičov, ktorým čiastočne uľahčí finančne náročný vstup do školy. Balíčky budú obsahovať peračník, pastelky, nožnice, perá, temperové farby, maliarsku paletu, pravítko, lepiacu tyčinku, náčrtník a skicár, farebný papier, ceruzku s gumou, štetce, vodové farby a detské tričko s logom mesta.

„Minulý rok po prvý raz skončili základné školy v kladnom hospodárskom výsledku a nespôsobili mestu stratu. Žiadnu zo škôl nemáme v pláne zatvoriť, všetky sú dobre strategicky rozmiestnené na najväčších sídliskách a ich úroveň je vysoká. Pri poslednom hodnotení INEKO skončili v prvej dvadsiatke škôl na celoslovenskej úrovni tri naše školy, v rámci kraja sú v prvej päťke,“ skonštatoval Karol Janas, primátor Považskej Bystrice.

Do nového školského roka vstúpia žiaci druhého stupňa základných škôl s novými didaktickými pomôckami. Oživia im hodiny biológie, fyziky či chémie. Vybavenie zabezpečí národný projekt Podpora polytechnickej výchovy na základných školách, nadväzujúci na predchádzajúci projekt, v rámci ktorého už zariadili učebnými pomôckami 49 pilotných základných škôl. Na realizácii projektu sa podieľa Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, garantom je Štátny inštitút odborného vzdelávania a spolufinancovaný je z eurofondov za takmer 17 miliónov eur.

V rámci Trenčianskeho kraja sa z vybavenia teší 23 základných škôl. Do odborných učební im pribudli zbierky nerastov a hornín, makety orgánov človeka, mikroskopy aj s preparátmi či edukačné sady zamerané na magnetizmus, termodynamiku a optiku. Modernú formu vzdelávania zabezpečia aj laboratórne váhy, chemikálie či obrábacie stroje na drevo a kov.