Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Do Letnej kvapky krvi v UNLP sa zapojilo 80 ľudí, prišli aj hokejisti

Na snímke hokejista HC Košice Radek Deyl absolvuje lekárske vyšetrenie pred odberom krvi počas akcie Letná kvapka krvi Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice s hokejistami HC Košic v spolupráci s Národnou transfúznou službou Košice v UNLP Košice 22. júla 2022. Foto: TASR - Roman Hanc

Zdravotníci z NTS vítajú každého, kto má možnosť darovať krv. Situáciu zdravotníkom, ale aj záujemcom o darovanie krvi už ďalší rok komplikuje ochorenie COVID-19 a najnovšie aj opičie kiahne

Košice 22. júla (TASR) - Spomedzi stovky záujemcov o zapojenie sa do Letnej kvapky krvi v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice napokon darovalo krv 80 ľudí, z toho boli ôsmi prvodarcovia. Akcie, ktorú zorganizovali UNLP a Národná transfúzna služba (NTS), sa v piatok dopoludnia zúčastnili aj košickí hokejisti. Viacerí však nemohli darovať krv pre cestovateľskú anamnézu. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

"V lete je vo všeobecnosti krvi menej, o to viac si vážime, že sa košickí hokejisti rozhodli pripojiť k našej akcii. Krv nie je produkt, ktorý sa dá vyrobiť v laboratóriu, je to niečo, čo odovzdáva človek človeku. Je to niečo, čo je skutočne nevyhnutné v rámci záchrany ľudského života," pripomenul riaditeľ UNLP Košice Ľuboslav Beňa, podľa ktorého je nevyhnutné do takýchto akcií zapájať aj verejnosť.

Medzi piatkovými darcami bol aj hokejista HC Košice Radek Deyl, ktorý bol krv darovať po tretí raz. "Cez sezónu sa to veľmi nedá. Ale je to výborná vec, najmenej, čo môžem spraviť pre chorého alebo zraneného človeka," povedal.

Zdravotníci z NTS vítajú každého, kto má možnosť darovať krv. Situáciu zdravotníkom, ale aj záujemcom o darovanie krvi už ďalší rok komplikuje ochorenie COVID-19 a najnovšie aj opičie kiahne. V lete je tiež problémom vycestovanie na dovolenky do zahraničia, z toho dôvodu nemohli krv darovať aj viacerí hokejisti.

Na snímke riaditeľ Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) Košice Ľuboslav Beňa počas akcie Letná kvapka krvi UNLP Košice s hokejistami HC Košic v spolupráci s Národnou transfúznou službou Košice v UNLP Košice 22. júla 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc


Ako vysvetlila lekárka NTS Košice Marta Lukáčová, na darovania krvi je potrebný odstup od dovolenky sedem až 28 dní - v závislosti od krajiny, ktorú darca navštívil. "Cestovateľská anamnéza je veľmi dôležitá, nielen pre 'covidové' infekcie, ale aj pre iné, ako sú malária či HIV, aby nedošlo k prenosu ochorení, ktoré sú prenosné aj krvou," spresnila.

Krv možno darovať kedykoľvek v NTS Košice na Triede SNP. Bližšie informácie, ako aj podmienky darovania, sú zverejnené na webovej stránke www.ntssr.sk.