Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Do obnovy parku v B. Bystrici majú šancu zapojiť sa všetci obyvatelia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

B. Bystrica chce využiť kvalitný návrh, ktorého výsledkom bude moderný verejný priestor plný zelene, určený na relax, oddych a zábavu.

Banská Bystrica 13. januára (TASR) – Obľúbené miesto oddychu a relaxu mnohých obyvateľov mesta pod Urpínom – mestský park, kedysi Leninov, má šancu na obnovu, do ktorej sa môžu zapojiť všetci Banskobystričania.

Podľa hovorkyne banskobystrického primátora Dominiky Adamovičovej vlani v decembri iniciovala samospráva stretnutia, na ktorých sa vedenie mesta stretlo s odborníkmi mestského úradu, poslancami i zástupcami občianskeho sektora. Cieľom stretnutí bolo pripraviť kvalitný participatívny proces smerujúci k návrhu obnovy mestského parku, s ktorým sa stotožní väčšina obyvateľov a odborná verejnosť. Nasledovať majú ďalšie stretnutia a diskusia s Krajským pamiatkovým úradom o možnostiach a limitoch obnovy, keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku.

"Sme len na začiatku, ale verím, že spoločnými silami a hľadaním kompromisov sa nám podarí zladiť názory všetkých záujmových skupín. Chceme využiť kvalitný návrh, ktorého výsledkom bude moderný verejný priestor plný zelene, určený na relax, oddych a zábavu," reagoval primátor Ján Nosko.

Ako zdôraznila Soňa Kariková, koordinátorka pre participáciu a otvorené vládnutie magistrátu, je dobré, že sa na príprave podieľajú okrem odborníkov z úradu i zástupcovia občanov a odborná verejnosť.

"Týmto prístupom skvalitňujeme dizajn participatívneho procesu, kultivujeme vzájomnú spoluprácu a dôveru, čo je pre úspešnú obnovu mestského parku kľúčové," dodala.

Plánovanie participácie a stretávanie sa vznikajúcej pracovnej skupiny bude v najbližšom období pokračovať s následnými stretnutiami s verejnosťou a odborníkmi. Výsledkom majú byť podklady, odrážajúce potreby a predstavy obyvateľov, ktoré sa stanú súčasťou medzinárodnej architektonickej súťaže na obnovu parku.