Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do osláv 120. výročia založenia arboréta v Mlyňanoch zapoja i školákov

Arboretum v Mlyňanoch Foto: TASR/Henrich Mišovič

Od začiatku apríla do 15. mája môžu školy posielať do súťaže výkresy formátu A4 spracované ľubovoľnou technikou.

Mlyňany 7. apríla (TASR) - Občianske združenie Priateľ Arboréta Mlyňany v spolupráci s Arborétom Mlyňany SAV vyhlásilo prvý ročník detskej výtvarnej súťaže Arborétum Mlyňany mojimi očami 1892-2012. Od začiatku apríla do 15. mája môžu školy posielať do súťaže výkresy formátu A4 spracované ľubovoľnou technikou. Každá škola môže prihlásiť práce všetkých svojich žiakov, pričom jeden autor môže poslať najviac jednu prácu. Výtvarné práce bude v troch kategóriách, predškoláci, mladší žiaci a starší žiaci, hodnotiť odborná porota. Víťazi jednotlivých kategórií získajú vecné ceny, triedy výhercov získajú zdarma celodenný vstup do arboréta s odborným sprievodom. Zároveň budú mať možnosť zúčastniť sa alternatívneho výčbového procesu v učebni Svet stromov a v hravých dielňach botanickej záhrady. Vyhlásenie výsledkov sa uskutoční 3. júna 2012 pri príležitosti osláv Dňa detí v Arboréte Mlyňany SAV. Hlavným cieľom výtvarnej súťaže je dať deťom možnosť vyjadriť svoj vzťah k arborétu, stromom a prírode použitím najrôznejších výtvarných techník.

Súťaž sa uskutoční pri príležitosti 120. výročia založenia arboréta, ktoré botanická záhrada oslávi v tomto roku. V roku 1892 ho založil Štefan Ambrózy-Migazzi, šľachtic pochádzajúci z maďarskej Tane. Jeho projekt vždyzeleného parku na pôvodnej ploche 40 hektárov patrí k prvým úspešne realizovaným veľkoplošným výsadbám vždyzelených drevín v strednej Európe. Na základoch Ambrózyho introdukcie a aklimatizácie vždyzelených drevín sa v Arboréte Mlyňany po roku 1953 rozbehol projekt introdukcie všetkých perspektívnych cudzokrajných drevín do podmienok Slovenska. V súčasnosti je arborétum rozdelené na Ambrózyho semper vireo (vždyzelený) park, plochy východoázijskej, severoamerickej, kórejskej dendroflóry a plochu autochtónnej dendroflóry Slovenska.

Arborétum Mlyňany je špecializovaným pracoviskom Slovenskej akadémie vied. Botanická inštitúcia spravuje najväčšiu zbierku cudzokrajných drevín na Slovensku a jednu z najbohatších v strednej Európe. Pracovníci parku pripravujú pri príležitosti osláv založenia vydanie publikácie Dreviny Arboréta Mlyňany, ktorá by mala byť výsledkom veľkej inventarizácie všetkého, čo v parku rastie. “Posledná takáto inventarizácia bola urobená v roku 1992,” uviedol riaditeľ arboréta Peter Hoťka.