Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Do Prešova príde čoskoro prvých šesť nových dieslových autobusov

Ilustračné foto. Foto: TASR – Pavol Zachar

Mestská spoločnosť získa tieto autobusy vďaka dotácii z Integrovaného regionálneho operačného programu, ktorá bude v objeme 95 percent z ich celkovej ceny.

Prešov 3. mája (TASR) - Dopravný podnik mesta Prešov (DPMP) pokračuje v modernizácii vozového parku. Vedenie mestskej spoločnosti už podpísalo zmluvu na dodávku prvých šiestich moderných a ekologických autobusov s dieslovým pohonom. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

"Vedenie DPMP podpísalo zmluvy na dodanie prvej časti vozidiel s českou spoločnosťou SOR Libchavy spol., ktorá sa stala víťazom verejnej súťaže na dodávku celkovo 15 dieslových autobusov. Súťaž už prešla kontrolou na Úrade pre verejné obstarávanie," uviedol Tomek.

Mestská spoločnosť získa tieto autobusy vďaka dotácii z Integrovaného regionálneho operačného programu, ktorá bude v objeme 95 percent z ich celkovej ceny. Zostávajúcich päť percent zafinancuje DPMP.

"Po ukončení kontroly zmluvy zo strany riadiaceho orgánu môžu do Prešova už v najbližších mesiacoch doraziť štyri kĺbové autobusy a dva krátke autobusy, ktoré zatraktívnia cestovania v MHD. Zmluvná cena štyroch 18-metrových autobusov je 1.112.000 eur bez DPH a celková cena dvoch 12-metrových autobusov je 390.000 eur bez DPH," doplnil Tomek.

Všetky vozidlá budú plne nízkopodlažné. Samozrejmosťou je podľa jeho slov klimatizácia priestoru pre cestujúcich a zároveň uzamykateľné bočné okná. Chýbať nebude moderný informačný systém vrátane LCD monitorov v interiéri a USB nabíjačky na madlách pre nabíjanie telefónov. Autobusy budú taktiež vybavené označovačmi na cestovné lístky, ktoré už budú predpripravené na platbu kartou priamo vo vozidle.

"Chýbať nebude ani kamerový systém v interiéri a exteriéri vozidla, ktorý napomôže pri riešení prípadných nepríjemných situácií. Nízkoemisný motor triedy Euro 6D bude šetriť životné prostredie v Prešove a okolí. Prvé vozidlá budú taktiež vybavené systémom automatického počítania cestujúcich (APC), ktorý už máme aj v niektorých prešovských trolejbusoch a vďaka nemu dokážeme vypracovať presné štatistiky o obsadenosti liniek a spojov," dodal Tomek s tým, že záručná doba na vozidlá je 36 mesiacov, respektíve 240.000 kilometrov, a minimálna životnosť vozidiel je desať rokov.