Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Do rekonštrukcie bánovskej strednej školy investujú 1,1 milióna eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Novú bánovskú odbornú školu, ktorá bude sídliť v priestoroch niekdajšej SOŠ J. Ribaya na Partizánskej ulici, by malo od septembra začať navštevovať 530 žiakov.

Bánovce nad Bebravou 10. júla (TASR) - Asi 1,1 milióna eur predstavuje investícia do rekonštrukcie strednej odbornej školy (SOŠ) na Partizánskej ulici v Bánovciach nad Bebravou. Práce, ktoré financuje Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) ako zriaďovateľ SOŠ, nadväzujú na zlúčenie dvoch bánovských stredných škôl a žiakom pripravia od budúceho školského roka dôstojné priestory na štúdium, informovala TASR vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová.

Na škole sa realizujú dve investičné akcie, rekonštrukcia strechy telocvične so zateplením a výmenou zvodov, energetická úspora telocvične a rekonštrukcia podhľadu a podlahy v telocvični za viac ako 344.000 eur, tiež rekonštrukcia budovy súpisného čísla 1088 na odborné učebne a rekonštrukcia kuchyne SOŠ J. Ribaya za takmer 756.000 eur. Dodávateľom prác pre obe rekonštrukcie je na základe výsledku verejnej súťaže spoločnosť North East, s.r.o., so sídlom v Prešove.

"Na prístavku vznikne desať nových odborných učební, či už pre strojárstvo, elektro, počítačové učebne, samozrejme, pribudne nové sociálne zázemie a nová zateplená strecha. Robí sa rekonštrukcia kuchyne, ktorú je potrebné revitalizovať, pretože nefungovala už tri roky, stravovalo sa tu málo detí. Posledná časť je rekonštrukcia telocvične, kde je už zateplená strecha, nový podhľad, nové okná a momentálne sa čaká na novú podlahu," uviedol počas kontrolného dňa v škole 8. júla predseda TSK Jaroslav Baška s tým, že všetky práce by mali byť hotové do konca augusta.

Investícia do školy nadväzuje na zlúčenie dvoch bánovských stredných škôl - SOŠ J. Ribaya a SOŠ Farská, ktoré odsúhlasili trenčianski krajskí poslanci na svojom rokovaní v marci. Dôvodom pre tento krok bol podľa Bašku nízky počet žiakov v SOŠ Farská, ako i to, že sa žiaci učili v prenajatých priestoroch. Od 1. septembra tak v Bánovciach nad Bebravou začne fungovať SOŠ strojnícka. "Od novej SOŠ si kraj sľubuje, že svojou kvalitou a novými podmienkami, priestorovými, personálnymi aj kapacitnými, priláka viac žiakov, čo bola aj vízia TSK, navrátiť na vyššiu odbornú úroveň odborné školstvo. Chceme predovšetkým otvárať také študijné a učebné odbory, ktoré potrebujú zamestnávatelia a budeme robiť ďalšie kroky, aby sme spopularizovali odborné vzdelávanie žiakom aj ich rodičom," skonštatovala Daniela Hilčíková z odboru školstva Úradu TSK.

Novú bánovskú odbornú školu, ktorá bude sídliť v priestoroch niekdajšej SOŠ J. Ribaya na Partizánskej ulici, by malo od septembra začať navštevovať 530 žiakov.