Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Do salamandrového sprievodu v Banskej Štiavnici sa zapojí cez 400 ľudí

Salamandrový sprievod ulicami Banskej Štiavnice. Foto: TASR/Dušan Hein

Tento jedinečný pochod prevedie divákov čriepkami histórie mesta, postavami a postavičkami, ktoré sú s ňou spojené.

Banská Štiavnica 4. septembra (TASR) - Salamandrový sprievod, počas ktorého viac ako 400 dobrovoľníkov vytvorí v nočnej Banskej Štiavnici dojem plaziacej sa jašterice, bude opäť vrcholom nadchádzajúcich Salamandrových dní. Ako mestské slávnosti, spojené s celoslovenskými oslavami Dňa baníkov, hutníkov, geológov a naftárov sa uskutočnia v dňoch 7. - 9. septembra 2023.

Ako pre TASR uviedol vedúci odboru kultúry, športu a mediálnej komunikácie na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici Rastislav Marko, podujatie sa aj v tomto roku delí na dve časti. "V oficiálnej bude dominovať slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva, spojené s udeľovaním cien mesta a podujatia spojeného so spomenutými celoslovenskými oslavami. Druhú časť tvoria akcie pre verejnosť, medzi ktorými sa vyníma historický Salamandrový sprievod," priblížil.

Tento jedinečný pochod prevedie divákov čriepkami histórie mesta, postavami a postavičkami, ktoré sú s ňou spojené. Jeho názov vychádza z histórie, z pohybu študentov s fakľami, ktorý v nočnom meste vytvára dojem plaziacej sa jašterice.

Salamandrové dni si budú v tomto roku pripomínať 30. výročie zápisu Banskej Štiavnice a technických pamiatok jej okolia do Zoznamu svetového a prírodného dedičstva UNESCO. Pri tejto príležitosti bude vo štvrtok (7. 9.) o 17.00 h v kaplnke sv. Anny v radnici otvorená výstava Príbehy tajchov, ktorá priblíži význam týchto pamiatok pre históriu regiónu.

Na banícke tradície nadviažu aj dva špeciálne body kultúrneho programu. V piatok sa predstaví spevokol Štiavničan a Dodo Klimko Band s premiérou projektu Banícke piesne a v sobotu v rámci detského programu sa bude rozprávať o zvláštnostiach baníckych uniforiem.

Medzi ďalšie atraktívne podujatia patria piatkový hudobný program s hlavným hosťom - svetoznámou balkánskou dychovkou Fanfare Ciocarlia, sobotný program pre deti, prezentácie nových kníh, netradičná prednáška o banských lokomotívach, možnosť nahliadnutia do Slovenského banského archívu, burza minerálov a iné.

Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Banskobystrický samosprávny kraj.