Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

VIDEO: Do Smilna chodia ľudia z okolitých okresov, hrozí málo testov

Druhý deň pilotného celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 na Orave a v Bardejove, ktoré potrvá do nedele 25. októbra 2020. Otestovaných by malo byť asi 180.000 osôb v rámci 235 odberných miest. Na testovaní sa bude podieľať viac ako 2500 vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. Na snímke zdravotný personál počas testovania v priestoroch Obecného úradu v obci Smilno, okres Bardejov, v sobotu 24. októbra 2020. Foto: EASYFOTO TASR – Maroš Černý

Mám obavy, že ak to pôjde takouto rýchlosťou, tak budú dochádzať testy, uviedol pre TASR Baran a doplnil, že v obci majú približne 700 obyvateľov.

Smilno 24. októbra (TASR) – Testovanie na ochorenie COVID-19 v obci Smilno v Bardejovskom okrese využívajú aj ľudia zo susedných okresov. V piatok (23. 10.) mali zdravotníci k dispozícii 650 testov. Podľa starostu Vladimíra Barana je možné, že ich bude málo.

"V našej obci to prebieha veľmi dobre, ľudia chodia ochotne. Dokonca aj z cudzích okresov, ako Svidník a Stropkov. Využívajú možnosť, že sa môžu dať zadarmo otestovať. Mám obavy, že ak to pôjde takouto rýchlosťou, tak budú dochádzať testy," uviedol pre TASR Baran a doplnil, že v obci majú približne 700 obyvateľov. Starších ako desať rokov je asi 550 a približne 250 z nich už test absolvovalo.

"Vonku máme celkom veľké priestory. Ľudia vchádzajú jednými dverami a vychádzajú druhými. Sú tu lavičky pre tých, ktorí čakajú na výsledky. Vo vnútri máme rezervné priestory, ak by pršalo," vysvetlil Baran.

Plošné testovanie si pochvaľuje. Podľa jeho slov od vypuknutia pandémie mali v obci 22 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19.

"Myslím si, že pre najpostihnutejšie okresy by testovanie úplne stačilo a obávam sa, že ak to bude pre celé Slovensko, asi to bude logisticky dosť problematické zvládnuť," skonštatoval starosta.

"Som zo Smilna a prišiel som sa dať otestovať pre istotu, aby sme vedeli, na čom sme. Pravdepodobne to má zmysel. Zachytia veľa pozitívnych prípadov a tým pádom ich môžu dať do karantény," dodal obyvateľ obce Rudolf Špak.