Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Strojárskej olympiády sa zúčastnilo 22 škôl,má spopularizovať techniku

Strojnícka fakulta STU v Bratislave. Foto: STU

Medzi najúspešnejšie témy vedomostnej súťaže patrili tento rok robotické rameno, návrh a realizácia smart skleníka, dizajn autonómneho bezpilotného lietadla či solárny kvet.

Bratislava 18. februára (TASR) - Tohtoročná Strojárska olympiáda vyvrcholila vo štvrtok (17. 2.) na on-line finále. Na súťaži sa v 15. ročníku zúčastnilo 22 stredných škôl. Ako uviedol dekan Strojníckej fakulty STU v Bratislave Ľubomír Šooš, jej hlavným cieľom je popularizácia technického vzdelávania, pretože Slovensko nevyhnutne potrebuje novú generáciu strojných inžinierov. TASR o tom informovala Renata Sovišová zo Slovenskej technickej univerzity (STU).

Dopyt po absolventoch strojníckej fakulty podľa univerzity neustále narastá. Ako zvýraznila, súťažiaci stredoškoláci svojimi prácami nadchli aj top manažérov z priemyslu, ktorí súťaž podporujú. Medzi najúspešnejšie témy vedomostnej súťaže patrili tento rok robotické rameno, návrh a realizácia smart skleníka, dizajn autonómneho bezpilotného lietadla či solárny kvet.

"Študentom patrí môj úprimný obdiv a rešpekt. Ako veľký prínos vnímam to, ako dokázali reflektovať na aktuálnu situáciu na trhu, a to vďaka témam, ktoré sú v súčasnom období dôležité. Týkajú sa napríklad alternatívnych zdrojov energie, automatizácie procesov či šetrenia životného prostredia," ocenil generálny sekretár Zväzu strojárskeho priemyslu SR Jozef Kvoriak. Prilákanie kvalifikovaných talentovaných odborníkov hodnotí ako výzvu pre strojársky priemysel. Dodal, že "strojarina" už dávno nie je o ťažkej drine a špine. Poukázal tiež na veľký kariérny potenciál.