Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Do útulku zavítali desiatky ľudí, aby potešili psíkov cez Vianoce

návštevníci venčia psy z mestského útulku v Poprade - Veľkej počas akcie Vianoce a opustené psíky Foto: TASR/Oliver Ondráš

Miestny útulok v Poprade túto akciu zorganizoval už po desiaty raz, stala sa z toho istá tradícia.

Poprad 27. decembra (TASR) – Do mestského útulku v Poprade – Veľkej zavítalo dnes niekoľko desiatok ľudí, aby v tomto vianočnom čase potešili aj opustených psíkov.

Tých je tu momentálne umiestnených takmer 40 a Popradčania ich okrem prechádzky obdarovali aj všelijakými dobrotami.

Miestny útulok túto akciu zorganizoval už po desiaty raz, stala sa z toho istá tradícia. „Je to každoročná akcia, ľudia prídu, donesú granuly, idú so psíkmi von a dosť často sa stane, že si vyberú aj konkrétneho a prídu si ho adoptovať,“ objasnila vedúca útulku Stanislava Vnenčáková. Priestory v útulku podľa nej nie sú v súčasnosti príliš vyhovujúce, keďže kapacita je nízka a koterce sú dosť malé. Potrebovali by oveľa viac kotercov, ktoré by boli aj v lepšom stave, než sú súčasné.

Toto zariadenie je mestské, a tak je plne závislé od miestnej samosprávy, resp. od dobrovoľných darcov. Pracuje tam len jeden človek a dobrovoľníci, ktorých však podľa Vnenčákovej nie je príliš veľa. Hoci dnes prišlo viac ako 100 ľudí, prevažne rodiny s deťmi, počas roka tam zavíta len veľmi málo obyvateľov.



„My chodíme každý rok, boli sme tu viackrát, radi chodíme so psami aj von. Priniesli sme granuly, lebo si myslíme, že tých zvyškov už majú dosť,“ konštatoval Popradčan Peter Salát, ktorý do útulku prišiel aj s dcérou Sabinkou. Tradične sem zavíta aj Zuzana Pisarčíková, ktorá žije v zahraničí, kde sa o túlavých a opustených psov ľudia starajú úplne inak a lepšie. „Ja osobne mám už dvoch z útulku, dnes si ale už neplánujem vziať ďalšieho, urobili sme Vianoce útulku trošku iným spôsobom,“ dodáva s úsmevom.