Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Do života vtáctva môžu Košičania nazrieť prostredníctvom smart búdky

Na snímke obyčajná vtáčia búdka (bez prenosu dát) v Mestskom parku v Košiciach 27. septembra 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Okrem smart búdky v rámci projektu osadili na rôznych miestach Košíc 75 búdok pre vtáky a 30 pre netopiere.

Košice 27. septembra (TASR) - V košickom mestskom parku inštalovali smart vtáčiu búdku, ktorá ponúka pohľad do diania v nej a ornitológom aj rôzne údaje zo senzorov. Ako TASR informoval hovorca Správy mestskej zelene (SMsZ) Peter Sasák, išlo o vyvrcholenie grantového projektu, v rámci ktorého v Košiciach pribudlo viac ako 100 búdok pre vtáky a netopiere.

Cieľom projektu bolo zvrátiť negatívny trend poklesu početnosti druhov a zlepšiť dostupnosť úkrytov a hniezdnych príležitostí. "Búdky monitorujeme, zbierame z nich dáta a vzorky, tie poskytujeme odborníkom a tí ich ďalej využívajú," povedala riaditeľka SMsZ Marta Popríková. Snahou spolupráce SMsZ a Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) bolo prostredníctvom Univerzitného vedeckého parku Technicom a občianskeho združenia (OZ) Novozem ponúknuť zaujímavú inováciu spojenú s podporou rozvoja biodiverzity.

Inovatívnu smart vtáčiu búdku zostrojili študenti z Technicomu. Živý prenos z nej je dostupný na webstránke makekosice.digital. V búdke sa meria teplota a vlhkosť, senzor pohybu upozorní administrátorov, že v búdke bol pohyb, a vyhotoví s pomocou zabudovanej kamery sériu fotografií s metaúdajmi. "Pripravujeme aj prepojenie s dátami z nami vytvorenej meteostanice v mestskom parku," povedal tvorca technického riešenia smart búdky Samuel Schnelly.

Porovnanie údajov z búdky a meteostanice môže byť využiteľné aj pre vedcov skúmajúcich život a hniezdenie vtáctva. "Môže to priniesť zaujímavé zistenia o reakcii vtákov na zmeny v ich prostredí. Zároveň dáta spojíme aj s terénnym výskumom a počas zimného čistenia búdok z nich budeme odoberať vzorky, ktoré sa podrobia parazitologickému prieskumu a vyhodnotí sa aj zloženie hniezdnej výstelky," doplnil ornitológ a odborný garant projektu z OZ Novozem Peter Krišovský.

Okrem smart búdky v rámci projektu osadili na rôznych miestach Košíc 75 búdok pre vtáky a 30 pre netopiere. Zrealizovali aj vzdelávacie aktivity či nakúpili nové ďalekohľady a endoskopické kamery, ktoré pomáhajú ornitológom a využíva ich aj SMsZ pri orezoch a výruboch s cieľom minimalizovať riziko ohrozenia vtáctva a netopierov. Projekt získal nenávratnú podporu v rámci grantovej výzvy Nadácie Východoslovenskej energetiky (VSE) vo výške takmer 5000 eur. SMsZ ho dofinancovala sumou viac ako 1000 eur.