Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Dobrá Niva chce z envirofondu financovať kompostéry a traktor

Ilustračná fotka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Traktor bude slúžiť na zber a zvoz BRKO, objemného odpadu a drobného stavebného odpadu.

Dobrá Niva 31. mája (TASR) - Do dvoch výziev vyhlásených Enviromentálnym fondom sa nedávno zapojila obec Dobrá Niva v okrese Zvolen. O financie z prvej žiadajú na nákup kompostérov pre obyvateľov a techniky na prekopávanie kompostu pre obecné kompostovisko a z druhej na zakúpenie traktora s čelným nakladačom potrebným na zber a zvoz triedeného odpadu.

Ako obec informuje, v prvom prípade ide o zlepšenie systému zhodnocovania biologicky rozložiteľného odpadu v obci. V prípade, že budú úspešní, obec zaobstará kompostéry s objemom minimálne 1050 litrov v počte 530 kusov, ktoré budú umiestnené do každého domu. "Zároveň plánujeme obstarať prekopávač kompostu, aby sme mohli zvýšiť množstvo a zároveň aj kvalitu vyprodukovaného kompostu. Rozšírením separovania a zhodnocovania biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO) sa zvýši celkový podiel vyseparovaných zložiek, čím sa znížia výdavky na odvoz odpadu z obce," uvádza samospráva.

Z druhej výzvy by chceli získať traktor s čelným nakladačom. Traktor bude slúžiť na zber a zvoz BRKO, objemného odpadu a drobného stavebného odpadu a postupne tak zrealizovať obmenu zastaranej techniky.

Obec sa podľa starostu Milana Jakubíka vzhľadom na obmedzenosť rozpočtu zapája takmer do každej dostupnej výzvy, kde je reálna šanca, že bude úspešná a realizácia projektu bude mať pozitívny vplyv na rozvoj obce.