Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci budú likvidovať invázne rastliny v Laskomerskej doline

Invázna rastlina pohánkovec japonský (Fallopia japonica, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Mnohé z nich zamedzujú rastu prospešných a chránených druhov rastlín, napríklad orchideí.

Banská Bystrica 6. septembra (TASR) - Mesto Banská Bystrica organizuje v stredu (7. 9.) od 8.30 h v Laskomerskej doline spoločnú dobrovoľnícku aktivitu zameranú na likvidáciu inváznych rastlín. Prizýva k nej i ďalšie organizácie, či už Záhradnícke a rekreačné služby, mestské lesy alebo každého dobrovoľníka. Informoval o tom v utorok magistrát na sociálnej sieti.

"Aj tento rok sme urobili viaceré aktivity na eliminovanie inváznych rastlín. Výzvy na ich odstraňovanie pravidelne zasielame majiteľom pozemkov, spoločnostiam, ako i fyzickým osobám. Na informačných tabuliach mesta a v prímestských častiach sú zverejnené informácie s opisom odstraňovania nepôvodných druhov rastlín," uviedla samospráva.

Invázne rastliny majú negatívny vplyv na okolitý ekosystém. Viaceré v súčasnosti tvoria rozsiahle porasty, najčastejšie popri vodných tokoch, cestách, železniciach, na opustených priestranstvách, ale zasahujú aj do pôvodných rastlinných spoločenstiev. Mnohé z nich zamedzujú rastu prospešných a chránených druhov rastlín, napríklad orchideí.