Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci varili bezdomovcom v Bratislave trojchodový bioobed

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ľudia bez domova si tak mohli pochutiť na krémovej tekvicovej polievke, francúzskych zemiakoch s vajíčkom a ako dezert pre nich dobrovoľníci pripravili jablkový koláč.

Bratislava 2. októbra (TASR) – V bratislavskom dennom a integračnom centre Domec dnes rozvoniavala tekvicová polievka, francúzske zemiaky i jablkový koláč. Asi tucet dobrovoľníkov z organizácie Greenpeace totiž prišlo ľuďom bez domova navariť trojchodový bioobed. Nasýtiť by sa z neho malo 30 až 40 bezdomovcov, ktorí do centra na Mýtnu ulicu počas bežného dňa chodia na obed. Akcia je súčasťou Bratislavského týždňa dobrovoľníctva.

"V poslednom období sa viac venujeme jedlu v rámci našej kampane Jedlo pre život. Tam sa zaoberáme hlavne ekologizáciou poľnohospodárstva, problémami, ktoré spôsobujú pesticídy, ale taktiež napríklad aj prebytkami a vyhadzovaním jedla," vysvetľuje koordinátorka dobrovoľníkov Mária Horská, prečo organizácia prišla práve s takouto aktivitou. "A zároveň sme chceli spraviť aktivitu, ktorá by mala aj nejaký komunitný rozmer."

10 dobrovoľníkov, 20 šikovných rúk, 2 fotografi! Kilá zemiakov, kilá jabĺk, 60 vajíčok, tofu, smotana, repa, tekvice... ...

Posted by Greenpeace Slovensko on Freitag, 2. Oktober 2015


Dobrovoľníci varili pre ľudí bez domova zo surovín v biokvalite. "Časť potravín sme dostali ako dar od farmárov, zvyšok sme dokúpili. Chceli sme takto aj ukázať, že spraviť trojchodové menu v biokvalite nemusí byť až také drahé," podotkla Horská.

Ľudia bez domova si tak mohli pochutiť na krémovej tekvicovej polievke, francúzskych zemiakoch s vajíčkom a ako dezert pre nich dobrovoľníci pripravili jablkový koláč. Celé menu bolo teda bez mäsa. "Lebo produkcia mäsa je tiež jedna z vecí, ktoré v značnej miere prispievajú ku klimatickej zmene," zdôraznila Horská.

Bratislavský týždeň dobrovoľníctva v hlavnom meste odštartoval v pondelok 28. septembra a končí 3. októbra. Ľudia počas neho mohli pomôcť vyčistiť a vymaľovať Kaplnku sv. Jakuba, presťahovať detský domov či sprevádzať seniorov do múzea. Mimovládne organizácie či mesto pripravili až 37 rôznych aktivít.

Bratislavské dobrovoľnícke centrum pripravuje na 3. októbra v Starej tržnici ešte Trh dobrovoľníctva. Ten bude určený pre organizácie, ktoré s dobrovoľníkmi pracujú, avšak hľadajú ďalších, ako aj pre ľudí, ktorí chcú s dobrovoľníctvom začať, ale nie sú si istí, ktorá forma by bola pre nich tá pravá. Na návštevníkov tam budú čakať aj diskusie o dobrovoľníctve v zahraničí, v ľudsky náročných situáciách či o spolupráci aktivistov a samosprávy.