Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci v hlavnom meste chcú pomáhať najmä v sociálnej oblasti

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

V Bratislavskom kraji sa určite zíde pomoc v kultúrnej oblasti, a to v múzeách, galériách či divadlách


Bratislava 11. decembra (TASR) – Dobrovoľníci v Bratislave majú najväčší záujem pomáhať v sociálnej oblasti, a to deťom a rodinám zo sociálne znevýhodneného prostredia, chorým, seniorom či ľuďom bez domova. V tejto oblasti je zároveň aj najväčší dopyt po dobrovoľníkoch. Pre TASR to uviedla Gabriela Podmaková z Bratislavského dobrovoľníckeho centra (BDC).

Dobrovoľníci majú podľa nej veľký záujem aj o oblasť životného prostredia, kde si môžu vyberať z množstva ponúk. V hlavnom meste a v Bratislavskom kraji by sa podľa Podmakovej určite zišla pomoc v kultúrnej oblasti, a to v múzeách, galériách či divadlách. "Zo strany dobrovoľníkov by paradoxne aj bol záujem, nie však zo strany, kultúrnych inštitúcií, čo je naozaj škoda," priblížila. Problém nájsť dobrovoľníkov je napríklad pri organizácii fundraisingových zbierok.

BDC združuje viac ako 5000 dobrovoľníkov, ktorí sa buď priamo zaregistrovali na webe BDC či sociálnych sieťach, kde si prostredníctvom databázy našli svoju dobrovoľnícku príležitosť, alebo prišli do dobrovoľníckeho centra osobne, kde im pozíciu odporučili či ich prepojili na koordinátora.

Počet dobrovoľníkov podľa Podmakovej viditeľne rastie a v BDC to evidujú nielen v počte registrácií na webe, ale aj pri akciách ako Týždeň dobrovoľníctva a v spätnej väzbe od organizácií. "Oficiálne počty výskumu, ktorý sa konal v roku 2011, hovoria, že do dobrovoľníctva sa zapája 27,5 percenta ľudí. Ak by sme výskum robili teraz, myslím, že by toto číslo bolo vyššie," podotkla. Podľa tohto výskumu sa do dobrovoľníctva zapájajú rovnako ženy ako muži. To isté platí aj pre všetky vekové kategórie, aj keď podľa BDC najmenšiu mieru účasti vykazuje veková skupina do 19 rokov. "Čím vyššie majú ľudia vzdelanie, tým je vyššia aj ich angažovanosť v dobrovoľníctve. Rozdiely sú potom už len v dĺžke dobrovoľníctva a tiež v tom, či je dobrovoľníctvo formálne alebo neformálne," spresnila Podmaková.

Hlavné mesto tvrdí, že veľmi pozitívne vníma všetky dobrovoľnícke aktivity, ktoré sú prospešné pre Bratislavu a jej obyvateľov. Aj preto podporuje a spolupracuje s BDC. "Spolu sa nám podarilo napríklad vyčistiť areál Vodnej veže, dobrovoľníci sa zapojili do zbierania podpisov k petícii za zákaz hazardu v Bratislave a takisto pomáhali pri konaní otvorených dní samosprávy - Bratislava pre všetkých," povedala pre TASR hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová.

Magistrát podporuje aj aktivity občianskeho združenia Zelená hliadka a zabezpečuje mu odvoz odpadu, ktorý jeho členovia vyzbierajú pri svojej dobrovoľníckej činnosti. S dobrovoľníkmi mesto spolupracovalo aj pri novembrovom sčítaní ľudí bez domova. "Máme v pláne viac zapájať dobrovoľníkov do akcií, ktoré organizuje hlavné mesto s cieľom skvalitnenia života Bratislavčanom a návštevníkom mesta," podotkla Skokanová.