Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Dobrovoľníci vyčistia turistické chodníky Zobora od odpadu

Foto: TASR/Henrich Mišovič

V minulosti sa do čistenia zapojili stovky dobrovoľníkov, turisti, milovníci prírody, ale aj celé triedy žiakov a študentov nitrianskych škôl.

Nitra 13. apríla (TASR) – Vyčistiť turistické chodníky na Zobore a ich okolie je cieľom Jarného čistenia Zobora. Šiesty ročník podujatia sa uskutoční v sobotu 21. apríla tohto roka. Organizuje ho Nitriansky horský spolok v spolupráci so Správou CHKO Ponitrie a Mestom Nitra.

V minulosti sa do čistenia zapojili stovky dobrovoľníkov, turisti, milovníci prírody, ale aj celé triedy žiakov a študentov nitrianskych škôl.

Začiatok podujatia je o deviatej hodine pred špecializovanou Nemocnicou Sv. Svorada na Zobore.

„Pre všetkých účastníkov budú k dispozícii pracovné rukavice a vrecia na odpad. Cieľom je vyčistenie turistických chodníkov a ich okolia medzi Dražovcami, Pyramídou, Zoborom a Žibricou od rôzneho odpadu, ktorý tam počas svojich výletov a vychádzok zanechávajú nezodpovední návštevníci,“ uviedol manažér podujatia Radovan Baláž.

Foto: TASR/Henrich Mišovič
Zámerom organizátorov je tiež likvidácia nelegálnych skládok na území prírodnej rezervácie Lupka a nad mestskou časťou Dražovce, kde sa každoročne hromadí veľa odpadu.

Likvidáciu nazbieraného odpadu zabezpečí Mesto Nitra prostredníctvom spoločnosti Nitrianske komunálne služby.

„Okrem dobrého pocitu bude odmenou pre dobrovoľníkov tlačený sprievodca o náučnom chodníku Zoborské vrchy a občerstvenie,“ konštatoval Baláž.

Nad tohoročným čistením Zobora opätovne prevzal záštitu primátor Nitry Jozef Dvonč, ktorý sa ho osobne aktívne zúčastní.

Sprievodnou akciou podujatia bude prezentácia mestského cyklobusu, ktorý je spoločným projektom Mesta Nitra a prevádzkovateľa mestskej autobusovej dopravy, spoločnosti Veolia Transport Nitra. Cyklobus začal po zimnej prestávke premávať počas veľkonočného víkendu.