Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Dobrovoľný hasičský zbor mesta Detva má v súčasnosti 18 hasičov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Hovorca mesta Milan Suja poznamenal, že detvianski dobrovoľní hasiči sa podieľali na hasení viacerých lesných požiarov.

Detva 4. marca (TASR) – Dobrovoľný hasičský zbor mesta Detva má v súčasnosti 18 dobrovoľných hasičov, ich vekový priemer je 32 rokov. Pre TASR to uviedol hovorca mesta Milan Suja s tým, že jednotka má celkom troch veliteľov zásahu.

Pripomenul, že zbor disponuje jedným hasičským vozidlom Iveco Daily a protipovodňovou súpravou na prívesnom vozíku. Sídli v samostatnej hasičskej zbrojnici s dvoma garážami. "Z hľadiska vybavenia výstroja pre zasahujúcich hasičov je na dobrej úrovni a vyhovuje požiadavkám vyplývajúcich zo zákona," podotkol.

Ako dodal, v roku 2022 evidujú celkom 20 zásahov, na ktorých sa zúčastnili aj dobrovoľní hasiči z Detvy. Z toho boli dve cvičenia, sedem požiarov a 11 technických zásahov pri kalamitách, odčerpávaní vody a podobne. Podľa hovorcu v tomto roku zatiaľ nemuseli zasahovať. "Je to však len otázka času, pretože najväčší počet zásahov mávajú hasiči práve v jarných mesiacoch pri vypaľovaní trávnatých porastov," informoval.

Suja poznamenal, že detvianski dobrovoľní hasiči sa podieľali na hasení viacerých lesných požiarov. Zasahovali tiež pri rozsiahlych povodniach a požiaroch rodinných domov. "Najnáročnejším bol požiar 11-poschodového bytového domu, kde jednotka pomáhala pri lokalizácii požiaru a následne aj s evakuáciou viac ako 50 obyvateľov," konštatoval. Tento zásah bol podľa jeho slov náročný z hľadiska fyzickej aj psychickej náročnosti. "Požiar vznikol v nočných hodinách a vonkajšia teplota bola nižšia ako mínus 15 stupňov Celzia," spresnil. Doplnil, že za pomoc pri povodniach detvianskych dobrovoľných hasičov ocenilo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici.