Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Seniori z Rače podali na súde odpor voči platobným rozkazom

Na snímke seniori v podateľni okresného súdu Bratislava III Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nepáčia sa im ceny za ubytovanie, ktoré im mal cez svoje všeobecne záväzné nariadenie pred vyše dvoma rokmi zvýšiť Bratislavský samosprávny kraj.

Bratislava 14. augusta (TASR) – Odpor voči platobným rozkazom dnes v podateľni Okresného súdu Bratislava III podalo 25 seniorov z domova sociálnych služieb v Rači. Nepáčia sa im ceny za ubytovanie, ktoré im mal cez svoje všeobecne záväzné nariadenie pred vyše dvoma rokmi zvýšiť Bratislavský samosprávny kraj (BSK). Niektorí preto platia podľa starých zmlúv, rozdiel majú doplatiť.

Seniori dnes prišli pred budovu okresného súdu oblečení v reflexných vestách a s transparentmi s nápismi "Preč so starým županom" či "Chcem dôstojný život pre seniorov". Súčasnému županovi Pavlovi Frešovi (SDKÚ-DS) tiež odkazovali, že ich hlas v najbližších voľbách nezíska. Koncom minulého mesiaca dostalo 25 dôchodcov z Rače platobné rozkazy. "Doplatiť máme každý, kto platil podľa starej zmluvy, asi 2500 eur. Okresný súd o nás tvrdí, že sa vraj obohacujeme. Dnes to týmto odporom chceme vyvrátiť," vraví jedna z protestujúcich.

Silvester Obuch, prezident Asociácie prijímateľov sociálnych služieb v Slovenskej republike (APSSSR) vysvetľuje, že BSK všeobecne záväzným nariadením zvýšil dôchodcom v decembri 2010 poplatky za užívanie jednoizbového bytu o sto percent, a to zo 130 na 260 eur mesačne. "Župa si však neskôr priznala chybu a v júni 2011 sumu opravila na 204 eur. Ešte stále je to však o 100 percent viac, ako sú náklady na ubytovanie seniora v jednoizbovom byte v Rači," doplnila Dana Gaálová z APSSSR. Odvolávala sa pritom na správu hlavného kontrolóra župy. "Tá tvrdí, že skutočné náklady na ubytovanie seniora v tomto byte sú nižšie ako 204 eur."

Na snímke protestujúci seniori pred budovou okresného súdu Bratislava 3
Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa hovorkyne BSK Ivety Tyšlerovej sa zmeny výšky úhrady dotkli seniorov individuálne, a to v závislosti od rozsahu poskytovania služieb a od podlahovej plochy, ktorú užívajú. "Nie je preto možné uviesť paušálne výšku mesačnej úhrady," zdôraznila s tým, že klienti v Rači stále platia o niekoľko stoviek eur mesačne menej, ako by platili v iných neverejných zariadeniach sociálnych služieb.

Niektorí seniori podľa Gaálovej nové zmluvy pod nátlakom podpísali, ale mnohí z nich vraj celú sumu neplatia. Dnes protestujúcich 25 seniorov zmluvy nepodpísalo a platia podľa starých rozhodnutí, ktoré im boli podľa APSSSR vydané na neurčitý čas. "Doplatok od nich dnes vymáhajú s tým, že seniori sa na zariadení obohacujú. BSK má však postupovať inak, nesmie vymáhať od seniorov v zariadení sociálnych služieb cestou platobného rozkazu," podotkla členka APSSSR.

Pôvodné rozhodnutia podľa Tyšlerovej stratili účinnosť v zmysle zákona o sociálnych službách a sú preto už niekoľko rokov neplatné. "Títo prijímatelia sociálnych služieb, ktorí podľa zákona o sociálnych službách nemajú uzavretú aktuálnu platnú zmluvu, sú v zariadení de facto na čierno," tvrdí hovorkyňa. S účinnosťou tohto zákona však podľa Gaálovej neboli zrušené predchádzajúce rozhodnutia o poskytovaní sociálnej služby, resp. o umiestnení v zariadení pre dôchodcov. "Zákon neukladá povinnosť uzavrieť zmluvu prijímateľovi, ktorému sa poskytovala sociálna starostlivosť a už vôbec neukladá povinnosť bezvýhradne prijať oferu predloženú poskytovateľom," dodala členka APSSSR.



Tyšlerová tiež tvrdí, že župa nemá súdny spor s klientmi v Rači, podnet dalo samotné zariadenie sociálnych služieb a v ich kompetencii je aj vymáhanie vzniknutých pohľadávok. "Ale BSK je jeho zriaďovateľom a riaditeľ zariadenia bez odsúhlasenia kraja neurobí nič," odporuje Gaálová. Návrh dalo podľa nej zariadenie na príkaz BSK.

Protestujúci dôchodcovia dnes tvrdili, že sú ochotní sa súdiť. Gaálová si myslí, že súd seniorom platobný rozkaz zruší. "Sú tam veľmi vážne dôvody. Súd zrejme vytýči pojednávanie pre všetkých 25 seniorov a oni ho vyhrajú," vraví. V zmluve o poskytovaní sociálne služby totiž vidí Gaálová chyby. "Mala by ošetriť seniora v rámci celého balíka sociálnej služby – ubytovanie, strava, odkázanosť, zdravotnícke výkony. BSK vypracovalo seniorom zmluvy, ktoré obsahujú len ubytovanie a dokument tiež nerešpektuje zákonom stanovený limit zostatku 20 percent životného minima," vysvetľuje. Počíta, že seniorovi by tak po zaplatení prvotne stanovenej ceny 260 eur z dôchodku vo výške napríklad 350 nezostalo na stravu. Tá podľa Gaálovej v domove stojí asi 150 eur na mesiac. "Župa preto VZN upravila, ale my chceme, aby cenu upravila viac," dodala. Tyšlerová dodala, že BSK má dnes 1700 klientov, ktorí majú uzavreté platné zmluvy a iba 25 klientov sa rozhodlo inak.