Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Dogma Divadlo má novú domovskú scénu,uviedlo na nej hru Záväzný výstup

Na snímke herec Tomáš Plánka vystupuje v hre Záväzný výstup v novootvorenom divadelnom priestore v Trenčíne v piatok 4. novembra 2022. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Dogma Divadlo pôsobí pod pôvodným názvom Divadlo Kolomaž v Trenčíne už od roku 1995 a je tak najstarším profesionálnym nezávislým divadlom v ére samostatnosti SR v meste Trenčín.

Trenčín 6. novembra (TASR) - Mesto Trenčín má nový kultúrny priestor. Trenčianska otvorená nezávislá platforma Dogma Divadlo otvorila svoju novú domovskú scénu v obchodnom centre na Dlhých honoch. Priestory pred krátkym časom "pokrstila" predstavením performerky Iriny Andreevy z Teatra Novogo Fronta v rámci festivalu Sám na javisku a po prvý raz tam v týchto dňoch uviedla svoju autorskú hru Záväzný výstup.

V hlavnej a jedinej úlohe sa predstavil Tomáš Plánka. Pod textom a réžiou hry je podpísaný Kamil Bystrický. "Predstavenie sa podarilo celkom dobre, aj vďaka divákom, ktorí počúvali, čo im rozprávam. Aj sa dokonca zasmiali, čo človeka poteší, keď je tam necelú hodinku sám," zhodnotil pre TASR Plánka.

Záväzný výstup je inscenácia, ktorá je zmesou bezpríznakových slov, falošných emócií a hry, ktorá zdanlivo nikam nevedie. Herec priznáva svoju bezmocnosť na javisku "blablasveta", v ktorom nedominuje zmysel slov, ale kadencia ich používania. V neposlednom rade predstavenie skúma správanie sa umelca, ktorý je projektom takzvaného sveta a takzvanej doby.

Podľa Plánku predstavenie ponúka i narážky na rôzne seansy, kde ľuďom "tlačia" do hlavy, akí budú super, keď začnú uvažovať sami nad sebou či zaoberať sa svojím vnútrom. "Aj to sme chceli nejakým spôsobom reflektovať," podotkol.

Na snímke herec Tomáš Plánka vystupuje v hre Záväzný výstup v novootvorenom divadelnom priestore v Trenčíne v piatok 4. novembra 2022.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Predstavenie Záväzný výstup bolo prvou inscenáciou Dogma Divadla na pôde Družba Drama Studia. "Bol tu priestor, ktorý mal dispozične zaujímavé možnosti, hlavne vysoký strop, čo je veľmi dôležité pre svietenie a bolo možné tu vytvoriť tzv. black box. My sme už dlhodobo potrebovali mať aj priestor len na divadlo, pretože sme ho nemali, zdieľali sme spoločný priestor vo Vážke. Je to komorné divadlo pre 50 až 60 ľudí, čo nám a mne určite vyhovuje," doplnil Plánka.



Dogma Divadlo pôsobí pod pôvodným názvom Divadlo Kolomaž v Trenčíne už od roku 1995 a je tak najstarším profesionálnym nezávislým divadlom v ére samostatnosti SR v meste Trenčín. Je otvorenou nezávislou kreatívnou platformou a pracuje od projektu k projektu s novými spolupracovníkmi. Domovskou scénou Dogma Divadla bola Prvá komorná divadelná scéna v Klube Lúč v Trenčíne, neskôr zdieľalo priestory bývalej galérie Vážka. Dogma Divadlo hosťovalo na mnohých zahraničných divadelných festivaloch v Česku, Nemecku, Rakúsku, Bulharsku, Belgicku, Čiernej Hore, Kosove, Bosne a Hercegovine, Albánsku.