Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Dolnej Strehovej sprístupnili zrevitalizovaný historický park

Kaštieľ maďarského spisovateľa Imre Madácha v obci Dolná Strehová v okrese Veľký Krtíš, sídlo Múzea kultúry Maďarov na Slovensku, archívne foto. Foto: TASR Dušan Hein

Múzeum získalo na obnovu parku prostredníctvom cezhraničného projektu 281 000 eur, ďalších 70 000 eur poskytlo slovenské ministerstvo kultúry.

Dolná Strehová 25. júna (TASR) – Pri Múzeu Imre Madácha v Dolnej Strehovej v okrese Veľký Krtíš dnes sprístupnili zrevitalizovaný historický park. Projekt Slovenského národného múzea – Múzea kultúry Maďarov na Slovensku sa realizoval od júla 2019 v rámci cezhraničného projektu spolupráce Palóc – Hont – Podpoľanie, ktorého súčasťou bolo ďalších päť projektov na slovenskej a maďarskej strane.

Kým u troch maďarských a dvoch slovenských partnerov realizáciu projektu prakticky ukončili, práce na rekonštrukcii parku v Dolnej Strehovej zdržalo verejné obstarávanie, ktoré museli zopakovať.

Ako pre TASR povedala riaditeľka Slovenského národného múzea – Múzea kultúry Maďarov na Slovensku Gabriella Jarábik, keďže termín ukončenia celého projektu bol v decembri 2019 a všetky práce na obnove parku sa nestihli, múzeum požiadalo koordinátora o predĺženie termínu.

Múzeum získalo na obnovu parku prostredníctvom cezhraničného projektu 281 000 eur, ďalších 70 000 eur poskytlo slovenské ministerstvo kultúry. Okrem samotnej revitalizácie parku vymenili aj pomník na hrobke Madácha. Kaštieľ, v ktorom sídli múzeum tohto básnika, prešiel rozsiahlou rekonštrukciou už v rokoch 2010 –2013.

Podľa Jarábik park bude nielen miestom na prechádzky a odpočinok, ale slúžiť bude aj deťom susediacej školy a konať sa tam budú aj rôzne kultúrne aktivity. Celý areál má rozlohu asi 2,5 hektára.