Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na podujatí Lokalnô v Dolnom Kubíne predstavili včely a život včelárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Viac ako dvesto detí sa vystriedalo pri lektoroch, s ktorými vyrábali a odlievali mydlá s medovou prísadou.

Dolný Kubín 30. júla (TASR) – Včely, ich produkty a život včelárov predstavili v stredu (28. 7.) v Parku Martina Kukučína v Dolnom Kubíne na podujatí Oravského kultúrneho strediska (OKS) Lokalnô.

"Včelári Ján Mikuláš a Drahoš Daloš porozprávali, ako sa starajú o včely, čo všetko k tomu potrebujú a predstavili pomôcky včelárov. Okoloidúci mohli ochutnať, ako chutí agátový, medovicový či lipový med. Záujem o vedomosti a skúsenosti včelárskych lektorov mali začínajúci včelári, ktorí si pýtali rady, ako začať s včelárením," informovala manažérka pre folklorizmus, PR a médiá OKS Alexandra Mikulášová.

Doplnila, že viac ako dvesto detí sa vystriedalo pri lektoroch, s ktorými vyrábali a odlievali mydlá s medovou prísadou. "Návštevníci spoznali aj tajomstvo výroby sviečok z pravého včelieho vosku. V stánkoch remeselníkov si mohli kúpiť všetko, čo súvisí s medom a včelami – od kozmetických prípravkov, cez rôznorodé druhy domáceho medu až po medovníčky od vychýrených trstenských medovnikárov Kubekovcov," uviedla Mikulášová.

Ďalšia časť podujatia z cyklu Lokalnô sa uskutoční 11. augusta a témou budú bylinky.

Projekt podporuje z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.