Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Dolný Kubín oslávil narodeniny Hviezdoslava lampiónovým sprievodom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Inšpiráciou pre spomienkovú akciu boli zachované správy v dobovej tlači o tom, ako si verejnosť uctila jubilanta Hviezdoslava v rokoch 1909 a 1919, keď mal 60. a 70. narodeniny.

Dolný Kubín 2. februára (TASR) - Ulicami Dolného Kubína prešiel vo štvrtok večer lampiónový sprievod. Zorganizovali ho pri príležitosti 174. výročia narodenia slovenského básnika Pavla Országha Hviezdoslava. Sprievod má niekoľkoročnú tradíciu a teší sa obľube, vyzdvihol viceprimátor mesta Matúš Lakoštík.

Inšpiráciou pre spomienkovú akciu boli zachované správy v dobovej tlači o tom, ako si verejnosť uctila jubilanta Hviezdoslava v rokoch 1909 a 1919, keď mal 60. a 70. narodeniny. "Lampiónový sprievod prešiel od nášho mestského kultúrneho strediska k básnikovej soche pri Oravskom múzeu. Súčasťou podujatia bola prezentácia Hviezdoslavovho života. Najmä tým najmenším sme vysvetlili, kto bol tento výnimočný oravský básnik," priblížil viceprimátor pre TASR.

Organizátormi podujatia sú mesto, Oravské múzeum, mestské kultúrne stredisko, Gymnázium Pavla Országha Hviezdoslava v Dolnom Kubíne a Oravská knižnica Antona Habovštiaka.