Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Dóm sv. Alžbety ukáže na Vianoce čerstvo zrekonštruovaný interiér

Košický Dóm sv. Alžbety Foto: TASR/František Iván

Celková hodnota projektu s názvom Infraštrukturálny rozvoj začiatočnej a konečnej stanice cesty sv. Alžbety v Košiciach a Sárospataku predstavuje sumu 535.306 eur.

Košice 17. decembra (TASR) - Košický Dóm sv. Alžbety sa v týchto dňoch pripravuje na slávenie vianočných sviatkov, pričom sa veriacim i návštevníkom predstaví v takmer celej svojej kráse. Reštaurátori v rámci projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2013 dokončili v interiéri väčšinu prác, zložili lešenie a gotická katedrála tak môže ukázať svoj čerstvo zrekonštruovaný vzhľad.

Nezisková organizácia Perly Gotickej cesty zároveň v týchto dňoch dokončuje ďalší z celkovo štyroch projektov, ktoré implementuje v interiéri chrámu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce s Maďarskom na roky 2007–2013. "Cieľom projektu, ktorý bude oficiálne ukončený 31. decembra 2012, bola rekonštrukcia severovýchodnej časti bočnej lode nad Rákócziho hrobkou a zreštaurovanie secesnej fresky Apoteóza života Františka II. Rákócziho," informoval dnes novinárov riaditeľ n. o. Perly Gotickej cesty František Šándor. Uviedol, že Dóm sv. Alžbety je vnímaný ako najvzácnejšia gotická pamiatka v metropole Košického kraja, ktorú navštívi ročne okolo 20.000 veriacich, domácich aj zahraničných turistov. "Je jedinečným dôkazom staviteľských schopností našich predkov, ale aj potvrdením hodnôt, ktoré obyvatelia mesta vždy uznávali a presadzovali. Na výstavbe Dómu sa v minulosti podieľala vtedajšia samospráva, príspevkami pomáhali majetní občania mesta, ale aj tí najchudobnejší. Ako najvýchodnejšie postavená európska katedrála sa stala symbolom historických, kultúrnych i spoločenských hodnôt západnej kresťanskej civilizácie," dodal Šándor, farár a zároveň dekan košickej farnosti.

Košický dom sv. Alžbety
Foto: TASR/František Iván
Celková hodnota projektu s názvom Infraštrukturálny rozvoj začiatočnej a konečnej stanice cesty sv. Alžbety v Košiciach a Sárospataku predstavuje sumu 535.306 eur. Vlastné zdroje, vložené do projektu, sú vo výške 26.765 eur.

Knieža František II. Rákóczi (1676-1735) bol vodcom posledného protihabsburského povstania (1704-1711) a stal sa najvýznamnejšou historickou osobnosťou, ktorá sa v Košiciach dlhodobo zdržiavala. Po porážke povstania žil aj v Paríži, poznal sa s francúzskym kráľom Ľudovítom XIV., ruským cárom Petrom I. či tureckým sultánom Ahmedom III. Zomrel v Turecku, no pochovaný je v Dóme sv. Alžbety. "Zreštaurovaná freska ukazuje celý jeho život, od kolísky až po smrť a slávnostný pohreb jeho pozostatkov v Košiciach. Takisto zobrazuje francúzskeho kráľa, tureckého sultána i chrám Hagia Sofia v Istanbule. Maliar Andor Dudits ňou obohatil Dóm sv. Alžbety o krásnu výtvarnú secesiu. Návštevníkov z Francúzska, Turecka a Maďarska takto oslovuje aj prepojením s ich krajinami. Pre tisíce turistov sa aj preto návšteva katedrály stáva najväčším dôvodom návštevy Košíc, prípadne hlavným bodom itineráru ich cesty," priblížil známy sprievodca mestom a popularizátor košickej histórie Milan Kolcun. Ako doplnil, najviac sa reštaurovanie dotklo horného pásu fresky, znázorňujúce pohrebný sprievod Rákócziho, ktorý pre znečistenie a vlhkosť nebolo posledné desaťročia prakticky vidieť.

Obnova Dómu sv. Alžbety prebieha postupne, po etapách, čo je podmienené predovšetkým veľkou finančnou náročnosťou rekonštrukcie a nedostatkom prostriedkov. Celkovo organizácia Perly Gotickej cesty doteraz implementovala v Dóme sv. Alžbety šesť projektov zameraných na jeho obnovu.

Rekonštrukcia v dóme bude pokračovať ešte v ďalších dvoch rokoch, kedy by sa mali zreštaurovať zvyšné fresky. "K 31. decembru 2014 by mal byť úplne dokončený interiér," uviedla projektová manažérka n. o. Perly Gotickej cesty Mária Bartková.