Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Domáci i hostia z Moravy sa stretnú na Krojovanom plese v Kútoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zabávajúcim sa bude hrať cimbalový orchester i dychová hudba.

Kúty 13. januára (TASR) - V Kútoch v okrese Senica sa v sobotu koná Krojovaný ples. Občianske združenie (OZ) Pjekné mestečko ho s výnimkou obdobia pandémie pripravuje každoročne od roku 2015. Má záujem osloviť mladú generáciu na zachovávanie tradícií a chce zároveň pokračovať v utužovaní kontaktov s obcami regiónu i susedmi na moravskej strane spoločnej česko-slovenskej hranice. Uviedol to pre TASR za organizátorov Filip Húšťava.

"Pripravili sme zaujímavý program," uviedol. Podujatie otvorí tanec Moravská beseda, ktorú spolu s domácimi zatancujú aj hostia spoza rieky Morava. "Tento tanec štvorylkového typu striedame po ročníkoch so Slovenskou besedou, ktorú sme nacvičili podľa choreografie bratislavských Sokolov k prvému výročiu Československej republiky," povedal.

Zabávajúcim sa bude hrať cimbalový orchester i dychová hudba. Húšťava uviedol, že pri zakladaní tradície krojovanej zábavy v Kútoch vychádzali z príkladu moravskej ľudovej plesovej sezóny. "Vzájomne sa navštevujeme aj na takýchto podujatiach a radi sme sa inšpirovali," doplnil. Krojovaná zábava sa bude konať v miestnom kultúrnom dome.