Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Domaníky osvetlenie nevypínajú, cez obec jazdia nebezpečné kamióny

Na snímke pred úradom starostka Mária Mozolová. Domaníky, 8. marca 2023. Foto: TASR Jozef Poliak

Osvetlenie podľa starostky musí byť zapnuté, pretože cez obec vedie hlavný medzinárodný cestný ťah Zvolen – Šahy a vypínanie osvetlenia by mohlo pri vysokej frekvencii kamiónov priniesť nešťastie.

Domaníky/Hontianske Tesáre 9. marca (TASR) – Zvýšenie cien energií zasiahlo výrazne aj do rozpočtu dvoch susediacich obcí v okrese Krupina – Domaník a Hontianskych Tesár. Kým však v Domaníkoch je zvýšenie ceny asi 80-percentné, v Hontianskych Tesároch sa zvýšili zálohové platby až štvornásobne.

"My sme za päť odberných miest vlani zaplatili vyše 6000 eur, tento rok by to malo byť takmer 11.000 eur," uviedla pre TASR starostka 215-člennej obce Domaníky Mária Mozolová. Ročný rozpočet obce pri tom činí asi 61.000 eur, to znamená, že asi pätinu "zhltnú" energie.

Šetriť pritom nemajú kde. Najviac elektriny totiž spotrebuje verejné osvetlenie a to podľa starostky musí byť zapnuté, pretože cez obec vedie hlavný medzinárodný cestný ťah Zvolen – Šahy a vypínanie osvetlenia v noci by mohlo pri vysokej frekvencii kamiónov priniesť nešťastie.

V Hontianskych Tesároch naopak v noci od 21.30 h vypínajú každú druhú lampu. Tých je v obci dohromady 220. "Len zálohu na verejné osvetlenie máme teraz stanovenú vo výške takmer 13.500 eur," uviedol pre TASR starosta Štefan Foltán. Zálohové platby na všetky odberné miesta v obci sú pritom zhruba 44.000 eur.

Hontianske Tesáre majú asi 900 obyvateľov a pozostávajú zo štyroch častí. V každej je kultúrny dom a dom smútku. Sú to všetko miesta, kde sa sústreďuje kultúrny a spoločenský život občanov a svietiť a kúriť sa v nich musí.