Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Domaša je z pohľadu množstva vody na letnú sezónu pripravená

Kontrolný deň, zameraný na monitoring Domaše a s účasťou vodohospodárov a zástupcov Okresného úradu v Prešove, potvrdil, že z pohľadu množstva vody je táto východoslovenská nádrž pripravená na tohtoročnú letnú sezónu. Naplneniu Domaše pomohla intenzívna zrážková činnosť z polovice mája, ktorá paradoxne na iných miestach východného Slovenska napáchala v súvislosti s povodňami rozsiahle škody Foto: TASR/Tomáš Doboš

Aktuálny vodný stav na Domaši je podľa slov Romana Ivanča z košického odštepného závodu SVP dlhodobejšie udržateľný z pohľadu nárokov dovolenkárov, ako aj prevádzkovateľov rekreačných zariadení.

Kvakovce 30. mája (TASR) - Kontrolný deň, zameraný na monitoring Domaše a s účasťou vodohospodárov a zástupcov Okresného úradu v Prešove, potvrdil, že z pohľadu množstva vody je táto východoslovenská nádrž pripravená na tohtoročnú letnú sezónu. Odpad, ktorý tu po intenzívnych zrážkach priplavila rieka Ondava, sa postupne darí odstraňovať.

"Na Domaši, čo sa týka množstva vody, je, dá sa povedať, v súčasnosti ideálny stav. Jej hladina prevyšuje úroveň 160 metrov nad morom," poznamenal pri návšteve vodnej nádrže v týchto dňoch vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu v Prešove Miroslav Benko.

Z Domaše sa pre nízky stav vody, zapríčinený chýbajúcimi zrážkami, vypúšťalo od 8. marca tohto roka oproti pôvodným 4,9 kubickým metrom (m3) len 2,5 m3 vody za sekundu. Situácia sa však v uplynulých dňoch vyvinula priaznivejším smerom a Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pristúpil k zvýšeniu odtoku z nádrže. Naplneniu Domaše pomohla intenzívna zrážková činnosť z polovice mája, ktorá paradoxne na iných miestach východného Slovenska napáchala v súvislosti s povodňami rozsiahle škody.



"Od mája nám, dá sa povedať, v súvislosti s Domašou počasie prialo. Na niektorých miestach je ale ešte viditeľný neporiadok, ktorý sem pripravila Ondava, či už ide o plastové fľaše, alebo konáre. Som rád, že nám, ako aj vodohospodárom, poskytujú pomocnú ruku pri upratovaní brehov nádrže aj chatári," poznamenal Benko. Vyzdvihol tiež prácu obce Bžany, ktorá sa stará o rekreačné oblasti Valkov a Tíšava. Aj občianski aktivisti pomáhali s upratovaním Domaše v uplynulých dňoch, zorganizovali brigády na Poľanách, Dobrej a v rekreačnej oblasti Eva - Holčíkovce.

Aktuálny vodný stav na Domaši je podľa slov Romana Ivanča z košického odštepného závodu SVP dlhodobejšie udržateľný z pohľadu nárokov dovolenkárov, ako aj prevádzkovateľov rekreačných zariadení. "Urobíme všetko pre to, aby stav zostal počas leta taký, aký je." V súvislosti s naplaveným neporiadkom poznamenal, že ide o problém, ktorý často súvisí s čiernymi skládkami v povodiach. Domaša je však v porovnaní s inými východoslovenskými nádržami oveľa čistejšia. S odpadom zápasí dlhodobejšie napríklad Ružín, naposledy zamestnal vodohospodárov po intenzívnych dažďoch na Zemplínskej šírave.