Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Dominantou hradu Beckov sa na štyri mesiace stane 50-metrový žeriav

Na snímke z dronu práce na stavaní obslužného žeriavu na hrade Beckov, ktorý bude pomáhať pri rekonštrukcii západného paláca. V Beckove 6. mája 2022. Foto: TASR - Michal Svítok

Rekonštrukcia podľa starostu prinesie zvýšenie kvality poskytovania služieb na hrade, no najmä záchranu rozpadávajúceho sa múru Západného paláca.

Beckov 6. mája (TASR) – Hrad Beckov bude mať najbližšie štyri mesiace novú dominantu. Bude ňou 50-metrový žeriav, ktorý bude pracovať na rekonštrukcii Západného paláca hradu. Informoval o tom starosta Beckova Daniel Hladký.

„Projekt rekonštrukcie Západného paláca je financovaný z prostriedkov EHP a Nórskeho kráľovstva. Hrubé stavebné práce by mali byť ukončené na jeseň, počas ďalšieho pol roka prebehne finalizácia rekonštrukcie a v apríli 2023 by sme mali Západný palác slávnostne otvárať. Celkové náklady predstavujú asi 800.000 eur,“ povedal pre TASR Hladký.

Rekonštrukcia podľa neho prinesie zvýšenie kvality poskytovania služieb na hrade, no najmä záchranu rozpadávajúceho sa múru Západného paláca, ktorý je priamo nad obcou a ohrozuje obyvateľov obce i turistov.

Podľa kastelána hradu Beckov Petra Pastiera v prvej etape rekonštrukcie zakonzervujú všetky múry paláca, pribudne šesť uzavretých krytých priestorov a zelenou strechou zastrešia rytiersku sálu. V západnej bašte pribudne vyhliadková lávka, po ktorej sa návštevníci dostanú k renesančným oknám viditeľným aj z diaľnice.



„Nové expozície v pivniciach Západného paláca budú rozdelené na tri časti. V prvej bude expozícia venovaná obci a mestečku Beckov. Ďalšia časť bude venovaná židovskej histórii Beckova a v tretej bude expozícia venovaná hradu. Na hornom podlaží bude expozícia venovaná najvýznamnejšiemu majiteľovi hradu Stiborovi zo Stiboríc,“ doplnil Pastier.

Ako dodal, počas tejto sezóny bude Západný palác pre verejnosť uzavretý. Obmedzenia v ostatných častiach hradu sa týkajú úpravy otváracích hodín, ktoré sa od 9. mája posunú o hodinu na 10.00 h. Počas pracovných dní sa návštevníci nedostanú k hradnej studni, počas víkendov bude studňa aj s dreveným drakom prístupná pre verejnosť.