Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Vo Vrakuni má ešte tento rok vyrásť dočasná železničná zástavka

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V prípade terminálu integrovanej osobnej prepravy je podľa mestskej časti v súčasnosti pripravený návrh projektovej dokumentácie a začína sa územné konanie.

Bratislava 29. júna (TASR) - V bratislavskej Vrakuni má ešte tento rok v blízkosti obratiska trolejbusov na Čiližskej ulici vzniknúť dočasná železničná zastávka. Jej projektovanie i výstavbu chce financovať mestská časť. Rozhodla sa tak preto, že postavenie terminálu integrovanej osobnej prepravy, ktorý má vyriešiť vlakové spojenie vo Vrakuni, sa odhaduje až na obdobie rokov 2017 až 2020.

"Oslovili sme Železnice Slovenskej republiky a dostali sme predbežný súhlas s tým, že horizont zriadenia tejto dočasnej zástavky je v decembri tohto roka, teda pri zmene grafikonu vlakového cestovného poriadku," povedal pre TASR hovorca mestskej časti Vrakuňa Tomáš Zajac. Dovtedy musí samospráva pripraviť projektovú dokumentáciu a zrealizovať výstavbu nástupišťa so všetkými potrebnými prvkami pre zastavovanie vlakov.

Vo Vrakuni železničná zástavka kedysi existovala, bola však zrušená. "Myšlienka na jej obnovu vznikla najmä preto, že cestovný čas z mestskej časti do centra mesta autom, ale aj trolejbusom sa vďaka zápcham sústavne predlžuje," vysvetlil Zajac. Ak však bude vo Vrakuni zastavovať vlak, ľudia sa ním môžu dostať na bratislavskú Hlavnú stanicu za približne desať minút. "To je veľmi veľká úspora času. Navyše, vlak nikdy nestojí v zápche," poznamenal hovorca s tým, že trať z Dunajskej Stredy do Bratislavy zaznamenala v posledných rokoch viac ako päťnásobný nárast počtu cestujúcich.