Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Žilinský kraj upraví tarify v prímestskej autobusovej doprave

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Tarify sa zvýšia v priemere o päť percent, zľavy pre cestujúcich ostávajú v rovnakej výške.

Žilina 9. mája (TASR) - Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) upraví od nedele (14. 5.) tarify pre cestujúcich prímestskou autobusovou dopravou v regiónoch Liptov, Orava, Kysuce, horné Považie a Turiec. Tarify sa zvýšia v priemere o päť percent, zľavy pre cestujúcich ostávajú v rovnakej výške. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

Doplnila, že dôvodom zvýšenia sú ceny pohonných látok, v porovnaní s rokom 2020 ide o 40-percentný nárast, vysoká inflácia, čo je nárast o 15 percent, a nárast minimálnej mzdy. "Zmena taríf sa dotkne cestujúcich prímestskou autobusovou dopravou, ktorú v ŽSK zabezpečujú dopravcovia Arriva Liorbus a SAD Žilina," dodala.

Držitelia dopravnej karty cestujú podľa nej aj naďalej lacnejšie. "Seniori a študenti majú zľavu približne 60 percent, ostatní cestujú na dopravné karty lacnejšie v priemere o 20 percent. Kredit dobitý na karte nie je časovo obmedzený, cestujúci si lístok zakúpi pohodlne a rýchlo na jedno 'pípnutie', s možnosťou využiť prestupný lístok do 30 minút. Dopravná karta je vzájomne akceptovaná u oboch zmluvných dopravcov a u dopravcov zapojených v projekte Slovenský dopravný pas," uviedla Lacová.

Pripomenula, že od nedele majú cestujúci možnosť vybaviť si dopravnú kartu úplne zadarmo, pričom náklady na jej vydanie hradí ŽSK. "Táto možnosť potrvá až do ukončenia tohtoročného Európskeho týždňa mobility, ktorý sa koná spravidla v druhej polovici septembra. Dopravnú kartu môžu cestujúci získať v klientskych a zákazníckych centrách dopravcov," uzavrela hovorkyňa ŽSK.