Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Dopravný terminál v Trenčíne dostal zelenú

Na archívnej snímke primátor mesta Trenčín Richard Rybníček Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vyplýva to zo zmien a doplnkov územného plánu, ktoré na svojom stredajšom zasadnutí schválili poslanci tamojšieho mestského zastupiteľstva.

Trenčín 17. decembra (TASR) – Výstavba nového dopravného terminálu s obchodným centrom v Trenčíne dostala zelenú. Vyplýva to zo zmien a doplnkov územného plánu, ktoré na svojom stredajšom (16. 12.) zasadnutí schválili poslanci tamojšieho mestského zastupiteľstva.

Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka zmena územného plánu zabezpečí rozvoj nielen územia v okolí železničnej stanice a autobusového nástupišťa, ale umožní rozvoj aj lokalitám v okolí zimného štadióna, parku, centra mesta a športovísk na sídlisku Sihoť.

Niektorí poslanci poukázali na možné zhoršenie dopravnej situácie v Trenčíne. „Už teraz je dopravná situácia zlá. Schválená zmena územného plánu je neriešenie dopravnej situácie a iba prísľub, a nie záväzok, že sa to v budúcnosti vyrieši, nestačí,“ skonštatovala poslankyňa Danica Birošová, ktorá rovnako ako ďalších sedem poslancov hlasovala proti zmene územného plánu.

Podľa Rybníčka sa vždy nájde niekto, kto bude tvrdiť, že skolabuje doprava. „Väčšinou sú to ľudia, ktorí nemajú pečiatku odborníka na dopravu. Sú to predovšetkým politici. Dnes sme počuli najmä politické názory o tom, že asi skolabuje doprava. Odborníci na dopravu sa vyjadrili jasne a pustili to,“ zdôraznil Rybníček.

Ďalším krokom k začatiu výstavby terminálu budú podľa neho rokovania o zmluvách o majetkových prevodoch, o zmluve s investorom (spoločnosť SIRS – pozn. TASR), celý proces musí prejsť finančnou a majetkovou komisiou a výborom mestskej časti Sever tak, aby koncom januára alebo začiatkom februára mohli predložiť materiály na schválenie mestskému zastupiteľstvu. „Je dôležité, že zmenou územného plánu sa dala zelená aj podpisu zmluvy medzi spoločnosťou SIRS a Železnicami Slovenskej republiky na rekonštrukciu železničnej stanice,“ doplnil trenčiansky primátor.

Ako dodal, pri dobrej konštelácii bude môcť investor začať stavať terminál už na budúci rok, v prípade nejakých odvolávaní na jar 2017. „Som presvedčený, že prvá časť terminálu bude hotová už koncom roku 2017 a definitívne bude stavba hotová medzi rokmi 2018 až 2020,“ uzavrel Rybníček.

Podľa hovorkyne spoločnosti SIRS Ivany Strelcovej sa v prvej fáze projektu zrekonštruuje železničná stanica a nasledovať bude výstavba moderného dopravného terminálu pre autobusovú dopravu. Súčasťou projektu bude aj obchodné centrum spájajúce železničnú stanicu a autobusový terminál. Celkové náklady odhadujú na 80 miliónov eur.