Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Dôverčivá dôchodkyňa opäť naletela podvodníkom

Ilustračné foto Foto: Teraz.TV

Staršia žena prišla o 6500 eur.

Banská Bystrica 8. júla (TASR) – Citový nátlak a časovú tieseň využívajú podvodníci vždy, keď sa snažia vylákať od starých ľudí ich celoživotné úspory. Rovnaký scenár mal aj prípad, ktorý sa stal 12. júna v Banskej Bystrici. Dôverčivá 83-ročná dôchodkyňa prišla o 6500 eur.

Ako dnes informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová, starú pani kontaktoval na pevnej linke doposiaľ neznámy muž, ktorý sa predstavil ako jej vzdialený príbuzný zo Žemberoviec.

"Pod zámienkou, že potrebuje finančne pomôcť, vylákal od dôchodkyne 1500 eur, ktoré mala odložené doma. Povedal jej, že pred jej dom na parkovisko pošle sekretárku, ktorej má odovzdať peniaze. Po peniaze prišla neznáma žena, vysoká približne 160 až 165 centimetrov, vo veku 20-30 rokov. Oblečené mala letné zelené šaty bez rukávov," uviedla Faltániová.

Podvodník následne volal žene znova a chcel, aby z banky vybrala aj finančnú hotovosť 5000 eur. Peniaze opäť odovzdala údajnej sekretárke na parkovisku oproti banke na Dolnej ulici. Dôverčivá stará pani až po odovzdaní všetkých peňazí zavolala skutočnému príbuznému, ktorý o ničom nevedel.

"Vyšetrovateľ v Banskej Bystrici začal trestné stíhanie vo veci prečinu podvodu. Neznámi páchatelia uviedli poškodenú dôchodkyňu do omylu a spôsobili jej škodu vo výške 6500 eur. Polícia po nich pátra. Za tento podvod hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov," konštatovala Faltániová.

"Podvodníci sa vždy sústreďujú na seniorov a osamelo žijúce osoby. Pri takých praktikách, keď sa predstavia ako príbuzní a žiadajú finančnú pomoc, využívajú časovú tieseň a citový nátlak. Po takom telefonáte, si treba najskôr overiť, či naozaj volal príbuzný. Ak nie, kontaktujte políciu na čísle 158," dodala Faltániová.