Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

DPOH uvedie premiéru inscenácie Pressburger Fight Club

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V hlavnej úlohe Imricha Lichtenfelda diváci uvidia Richarda Autnera, v ďalších úlohách Miroslava Nogu, Ladislava Bédiho, Annamáriu Janekovú, Petra Kadlečíka, Milana Chalmovského či Kamila Mikulčíka.

Bratislava 24. marca (TASR) – Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave uvedie 25. marca premiéru inscenácie Pressburger Fight Club, inšpirovanú životom Imricha Lichtenfelda, významného Bratislavčana, športovca a tvorcu medzinárodne uznávaného bojového umenia sebaobrany Krav maga. "Odohráva sa v priebehu posledných dvoch rokov jeho života v Prešporku v čase nastupujúceho fašizmu, kedy sa život zmenil na boj a ulice mesta na krvavý ring," približuje nový titul, ktorý napísal Agda Bavi Pain. Réžie sa ujal Gejza Dezorz.

Inscenácia je prvou z línie hier písaných priamo pre DPOH o významných Bratislavčanoch či Prešporákoch. "Imi Lichtenfeld bol židovský chlapec a bol v tomto meste rovnako doma ako chlapci maďarskí, nemeckí, slovenskí či českí. Ale nástup fašizmu, nacizmu, ľudáctva, rasizmu, vojny a zbabelosti všetko zmenil," hovorí riaditeľka divadla a dramaturgička predstavenia Valeria Schulczová.

Imrich "Imi" Lichtenfeld sa narodil 26. mája 1910 v Budapešti, detstvo a mladosť prežil v Bratislave. Bol členom Prvého prešporského atletického klubu a židovského športového klubu Makabea. "Po víťazstvách v zápasení, boxe a gymnastike sa naplno venoval zápaseniu. V období, keď sa začala stupňovať agresia voči židovskému obyvateľstvu, sa začali spolu s priateľom Davidom ´Dufim´ Unreichom aktívne brániť a založili tzv. židovskú sebaobranu," približuje divadlo Lichtenfelda, ktorý vďaka skúsenostiam z pouličného boja z mladosti vyvinul počas svojho života v Izraeli celosvetovo rešpektovaný obranný systém Krav maga, dnes používaný ozbrojenými zložkami mnohých krajín sveta.

"Hra Pressburger Fight Club je poctou všetkým neznámym hrdinom, tým na prvý pohľad bezvýznamným a malým postavám, ktoré napriek víru veľkých a naoko neovplyvniteľných dejín dokázali a stále dokazujú naozaj nemalé veci," hovorí autor Agda Bavi Pain. Inscenácia je podľa neho tiež pripomenutím toho, že "za slobodu sa musí človek pobiť a vlastne ani niet žiadneho mieru bez boja, najmä ak mier sľubujú tí, čo si ho vynucujú zbraňami a krviprelievaním".

Režisér Gejza Dezorz upozorňuje, že inscenácia nie je iba o zakladateľovi sebaobranného systému Krav maga. "Hovorí veľa aj o starej Bratislave, o Slovensku. Bez pátosu rozpráva príbeh krajiny a nášho pravoverného ľudáctva, ktoré sa z tejto spoločnosti nepodarilo vykynožiť ani osemdesiat rokov po skončení druhej svetovej vojny."

V hlavnej úlohe Imricha Lichtenfelda diváci uvidia Richarda Autnera, v ďalších úlohách Miroslava Nogu, Ladislava Bédiho, Annamáriu Janekovú, Petra Kadlečíka, Milana Chalmovského, Kamila Mikulčíka či Juraja Hrčku.