Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Druhú fázu rekonštrukcie Plávajúcej fontány v Košiciach ukončili

Na snímke jedna z informačných tabúľ v Mestskom parku pri plávajúcej fontáne v Košiciach. Foto: TASR - Marián Holubčík

Do druhej fázy rekonštrukcie investovala Správa mestskej zelene (SMsZ ) v Košiciach takmer 60.000 eur.

Košice 24. júna (TASR) – Ďalšiu fázu modernizácie plávajúcej fontány v Mestskom parku v Košiciach ukončili. Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke s tým, že tak prinesie ešte viac vizuálnych efektov a zvýši atraktivitu celého parku. Verejnosti ju predstavia počas hudobnej otváracej ceremónie v piatok od 19.00 h. Pri fontáne je v rámci série podujatí Košické leto 2022 naplánovaných viacero akcií.

Fontána je v prevádzke od roku 2013, po ôsmich rokoch fungovania bola morálne aj technologicky opotrebovaná. Jej modernizácia a rekonštrukcia bola podľa mesta nevyhnutná. Vlani ukončili prvú fázu opráv za viac ako 76.000 eur. Vymenili 15 čerpadiel, zmodernizovali ovládanie, ozvučenie či meteorologické senzory. Už vlani sa tu vďaka obnove uskutočnilo niekoľko kultúrnych podujatí.

Do druhej fázy rekonštrukcie investovala Správa mestskej zelene (SMsZ ) v Košiciach takmer 60.000 eur. Fontánu v tomto roku doplnili o ďalších 12 čerpadiel, pribudli nové svetlá a vodné efekty. Doplnkové osvetlenie umožňuje premietanie vizuálnych efektov priamo na vodnú clonu. Vymenili tiež kabeláž a chráničky káblov.

Ovládanie fontány riadi umelá inteligencia, na ktorej vývoji pracovali aj študenti Technickej univerzity v Košiciach. "Plávajúca fontána sa stala prvou na diaľku ovládanou fontánou v meste a vôbec prvou a jedinou digitálnou fontánou na Slovensku," uvádza mesto. Ako doplnila riaditeľka SMsZ Marta Popríková, na základe dát z meteostanice si dokáže sama zabezpečiť základný chod a v prípade potreby ho prispôsobiť poveternostným vplyvom. "Napríklad v prípade dažďa sa vie sama automaticky úplne vypnúť a po zlepšení počasia zapnúť. Pri silnom vetre vie napríklad znížiť výšku striekajúcej vody z dýz, aby nedochádzalo k zmáčaniu ľudí pohybujúcich sa v okolí fontány," vysvetlila.