Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Dubnica nad Váhom má vlastnú cirkulárnu mapu

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Roman Hanc

Lokalizuje bezobalové obchody, zberné miesta pre elektroodpad, textil, lieky či zubné kefky, ale aj požičovne alebo servis.

Dubnica nad Váhom 30. januára (TASR) - Mesto Dubnica nad Váhom má ako dvanáste mesto na Slovensku svoju cirkulárnu mapu. Lokalizuje bezobalové obchody, zberné miesta pre elektroodpad, textil, lieky či zubné kefky, ale aj požičovne alebo servis. Informovala o tom Janka Beniaková z referátu životného prostredia dubnickej radnice.

"Nad vytvorením cirkulárnej mapy sme uvažovali už dlhšie, vďaka spolupráci s OZ Sivý vlk sme sa pripojili k samosprávam, ktoré už cirkulárnu mapu majú. Veríme, že bude slúžiť obyvateľom, prípadne aj občanom, ktorí sa do mesta prisťahujú a pomôže im jednoduchšie sa zorientovať v tom, kde a ako môžu svojou troškou prispieť k znižovaniu množstva odpadu," uviedla Beniaková.

Podľa Inštitútu cirkulárnej ekonomiky má svoju cirkulárnu mapu na Slovensku osem krajských a ďalšie tri mestá. Obsahuje spolu viac ako 150 bodov, najmä zberné miesta, ale aj bezobalové obchody s otváracími hodinami, servisy, požičovne či knižné búdky.

"Podstatou mapy je znižovanie množstva odpadu. Tvorba mapy pozostávala z dvoch častí – v prvej sme museli zhromaždiť všetky miesta, ktoré sa v Dubnici nad Váhom nachádzajú. Druhá spočívala v terénnej práci, v rámci ktorej sme chodili miesta fotografovať, kontrolovať a aktualizovali sme údaje," vysvetlil hlavný autor mapy Adam Rehák.