Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Dubnici nad Váhom pribudne ekologický park

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zámerom vzniku nového parku je zmierniť negatívne dosahy klimatickej zmeny, ktoré sa v zastavanom území prejavujú najmä suchom a letnými horúčavami, uviedol primátor mesta.

Dubnica nad Váhom 18. októbra (TASR) – Medzi mestským úradom, poštou a domom kultúry v Dubnici nad Váhom má vzniknúť nový ekologický park. Vyplýva to zo štúdie, ktorú pripravila dubnická radnica.

Podľa primátora Dubnice Petra Wolfa je zámerom vzniku nového parku zmierniť negatívne dosahy klimatickej zmeny, ktoré sa v zastavanom území prejavujú najmä suchom a letnými horúčavami.

„Cieľom je vytvoriť príjemný zelený parčík, ktorý bude zavlažovaný dažďovou vodou, zachytenou zo strechy mestského úradu a priľahlých chodníkov. Dažďová voda bude zhromažďovaná v podzemnej akumulačnej nádrži a spätne využívaná na zavlažovanie vegetácie. Ďalším riešením budú dažďové bioklimatické záhrady, ktoré okrem iného poskytnú útočisko pre voľne žijúce živočíchy vrátane vtákov a motýľov, a tiež trvalkové záhony s vodozádržnou funkciou,“ doplnil primátor s tým, že projekt je momentálne v štádiu prípravy dokumentácie pre územné a stavebné konanie.

Reorganizácia a ekologizácia Námestia Alexandra Dubčeka pomôže podľa Evy Granátovej z oddelenia verejného obstarávania dubnickej radnice prepojiť dve susediace lokality v meste – okolie domu kultúry a mestského úradu, ktoré rozdeľuje frekventovaná Bratislavská ulica.

„V Dubnici vznikne nová mestská zóna, ktorá rešpektuje potreby obyvateľov, zvyšuje kvalitu prostredia a podporuje kultúrny a spoločenský život. Z pohľadu ekológie nahradíme nepriepustné povrchy chodníkov a parkovísk za vodopriepustné a drenážne dlažby, kde je maximálna možná veľkosť vsakovacej škáry,“ doplnila Granátová.

Mesto sa chce s projektom uchádzať o nenávratné finančné zdroje. Termín realizácie bude podľa nej závisieť od termínu vyhlásenia výzvy a pridelenia finančných prostriedkov.