Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Dubnica nad Váhom získala príspevok na opatrovateľskú službu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Opatrovateľskú službu bude v rámci projektu vykonávať 20 opatrovateliek spĺňajúcich kvalifikačné predpoklady, a to na plný pracovný úväzok.

Dubnica nad Váhom 20. novembra (TASR) – Mesto Dubnica nad Váhom získalo nenávratný finančný príspevok 330.000 eur na zabezpečenie opatrovateľskej služby. Sociálnu službu mesto obyvateľom zabezpečuje od roku 2003, najbližšie dva roky bude vďaka úspešnej žiadosti financovaná z externých zdrojov. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Veronika Valuchová.

Snahou dubnickej samosprávy je predchádzať umiestňovaniu klientov do zariadení pre seniorov. Ich zotrvanie v domácom prostredí podľa Valuchovej prispieva k celkovému fyzickému aj psychickému zdraviu. "Na tento účel samospráva zamestnáva opatrovateľky, ktoré poskytujú domácu sociálnu službu fyzickým osobám odkázaným na pomoc inej fyzickej osoby v zmysle zákona o sociálnych službách. Ako mesto zaznamenávame starnutie populácie a tiež nárast počtu žiadostí o opatrovateľskú službu, preto chceme kontinuálne pokračovať v jej poskytovaní aj v budúcom období," vysvetlila Eva Granátová z oddelenia verejného obstarávania a strategického rozvoja mesta.

Ako zdôraznila hovorkyňa, opatrovateľská služba pomáha zvyšovať kvalitu života u ľudí, ktorí sú prevažne zo zdravotných dôvodov odkázaní na pomoc iných. "Znamená starostlivosť o človeka v jeho domácnosti, vďaka čomu môže opatrovaná osoba naďalej žiť a fungovať vo svojom prirodzenom prostredí," dodala.

Opatrovateľskú službu bude v rámci projektu vykonávať 20 opatrovateliek spĺňajúcich kvalifikačné predpoklady, a to na plný pracovný úväzok.