Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Dudince: V kúpeľnom meste je v súčasnosti 60 utečencov z Ukrajiny

Dudince, foto z archívu. Foto: TASR - Jozef Poliak

Primátor Dudiniec uviedol, že samospráva vyhlásila koncom februára humanitárnu pomoc.

Dudince 24. marca (TASR) – V kúpeľnom meste Dudince v Krupinskom okrese je v súčasnosti 60 utečencov z Ukrajiny. Pre TASR to vo štvrtok uviedol primátor mesta Dušan Strieborný.

Pripomenul, že z celkového počtu je 35 dospelých a 25 detí. Ubytovaní sú v šiestich súkromných ubytovacích zariadeniach. „Mesto momentálne neposkytuje núdzové ubytovanie,“ podotkol.

Ako dodal, samospráva vyhlásila koncom februára humanitárnu pomoc. Bola to zbierka trvanlivých potravín, hygienických potrieb, textilu i zdravotníckeho materiálu. Určené boli pre utečencov v Dudinciach. „Materiál je umiestnený v budove mestského úradu a počas pracovných dní majú možnosť doplniť svoje zásoby,“ poznamenal. Informoval tiež, že zamestnanci mesta pomáhajú Ukrajincom napríklad vyplniť formuláre na úrad práce či cudzineckú políciu. „Podľa požiadaviek pomáhame aj s dopravou na tieto úrady,“ doplnil.

Podľa primátora v dudinskej materskej škole sú tri ukrajinské deti a spojenú školu tam navštevujú ôsmi žiaci. „Štatút odídenca má pridelený 21 občanov Ukrajiny a zároveň prejavili záujem ostať na Slovensku. Tri ženy sa zamestnali v miestnych hoteloch,“ dodal Strieborný.