Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

V Dudinciach sa vlani narodilo osem detí, menej ako v roku 2021

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Počet pôvodných obyvateľov kúpeľného mesta Dudince sa znižuje, pribúdajú v ňom však ľudia bez trvalého pobytu.

Dudince 6. januára (TASR) – V uplynulom roku sa v meste Dudince v Krupinskom okrese narodilo osem detí, čo bolo o päť menej ako v roku 2021. Pre TASR to uviedla Jana Pavelková z dudinského mestského úradu s tým, že vlani prišlo na svet päť chlapcov a tri dievčatá.

Ako dodala, chlapcom dali rodičia mená Adam, Šimon, Lukáš, Viktor a Patrik. Dievčatá sú Nela a dve Laury. "V priebehu roka zomrelo 22 obyvateľov, z toho desať mužov a 12 žien," spresnila Pavelková. Podotkla, že na matričnom úrade v Dudinciach uzavrelo manželstvo šesť párov a cirkevný sobáš mali štyri páry. Spolu tak vlani uzavrelo manželstvo desať párov.

Počet pôvodných obyvateľov kúpeľného mesta Dudince sa znižuje, pribúdajú v ňom však ľudia bez trvalého pobytu. Ku koncu roka 2020 mali Dudince 1383 obyvateľov. K 30. septembru 2022 ich bolo 1378.

Primátor Dušan Strieborný poznamenal, že s počtom obyvateľov v meste súvisí aj generačná obmena ľudí. "Pôvodní vymierajú a ich potomkovia predávajú nehnuteľnosti. Noví majitelia ich využívajú buď na víkend, alebo prenajímajú," povedal s tým, že z Dudinčanov je takmer 400 seniorov nad 60 rokov. "Demografická krivka nie je optimálna. Predpokladám, že u nás žije 100 až 150 mladých ľudí, ktorí nemajú u nás trvalý pobyt, pretože žijú v podnájme," ukončil.