Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Dunajská Streda bojuje proti vandalizmu

Cieľom programu je eliminovanie vandalizmu poškodzujúceho verejné priestranstvá v meste, ochrana verejného majetku a motivovanie občanov k spolupráci.

Dunajská Streda 10. septembra (TASR) - Mestská samospráva a Mestská polícia v Dunajskej Strede dnešným dňom začali spoločnú kampaň s názvom Mám Ťa rád, Dunajská Streda. Cieľom programu je eliminovanie vandalizmu poškodzujúceho verejné priestranstvá v meste, ochrana verejného majetku a motivovanie občanov k spolupráci. Povedala TASR realizátorka kampane Szilvia Néveri Varagya.

"Prvé kolo kampane sa skladá zo súťaže o najlepšie dielo a z vizuálnej časti, ktorá má za cieľ pôsobiť na širokú verejnosť i na samotných vandalov. Podľa centrálnej myšlienky by sa peniaze, určené na odstránenie následkov vandalizmu dali využiť oveľa užitočnejšie," uviedla realizátorka s tým, že o existencii vandalov vie každý, objem škôd, ktoré vandali spôsobujú, je však menej známy.

Podľa jej ďalších slov vyvalia vandali mesačne 10 až 15 dopravných značiek, zdemolujú alebo podpália 15 košov na odpadky, kontajnery na smeti vlečú priviazané za autami, zničia lavice a záhony kvetov. "V priebehu niekoľkých minút spôsobia rovnakú, alebo aj väčšiu škodu než je priemerný mesačný plat zarábajúceho občana," konštatovala. Dodala, že krádežou kanalizačných poklopov a poškodzovaním elektrických vedení dokonca ohrozujú životy iných.

"Cieľom kampane Mám ťa rád, Dunajská Streda je v prvom rade osveta a posilnenie patriotizmu. Jej vedúcim motívom je myšlienka, že čo máme radi, to aj chránime - toto správanie by chcelo mesto sprostredkovať svojim občanom," priblížila a poznamenala, že vizuálnu časť kampane bude sprevádzať logo, ktoré bude čoskoro známe, pretože sa objaví na bilboardoch a v podobe nálepky pouličných predmetoch, ktoré boli v minulosti zničené vandalmi. "Ďalším prvkom iniciatívy bude krátky film, ktorý sa stane súčasťou vysielania mestskej televízie a bude publikovaný aj na webovej stránke mesta a iných fórach," vysvetlila Néveri Varagya.

Hlavnou cieľovou skupinou kampane sú mladiství. Pre nich je pripravená súťaž s názvom Chráňme naše mesto, ktorá potrvá od dnešného dňa až do 15. októbra.

Kampaň oslovuje široké spektrum ľudí a nabáda ich k tomu, aby sa spojili pre dobrú vec. Podporiť program môžu materské školy, základné a stredné školy, podnikatelia, zábavné podniky, Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Dunajskej Strede, experti z rôznych oblastí ale aj samotní občania mesta.

V dôsledku vandalizmu vznikajú na verejnom majetku ročne približne 15 až 20 tisícové škody, nehovoriac o škodách na súkromnom majetku. Minimalizovanie škôd je zároveň súčasťou efektívnejšieho hospodárenia mesta.

Koncom októbra sa v jednotlivých školách mesta uskutočnia interaktívne programy proti vandalizmu. Na záver kampane, 31. októbra sa po zhrňujúcej tlačovej konferencii chystá otvorenie tematickej výstavy z najlepších zaslaných diel súťaže. Druhé dejstvo kampane sa uskutoční na jar, navyše z peňazí, ušetrených na odstránení následkov vandalizmu, bude v lete odovzdané nové centrálne ihrisko a z tejto príležitosti sa chystá aj hudobný koncert.