Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Dunajská Streda eviduje najvyššiu nezamestnanosť od roku 2004

Ilustračná foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pod rast nezamestnanosti sa podpísalo etapové prepúšťanie vo viacerých podnikoch, koniec dohodárskych zmlúv i júlový prílev absolventov rôznych škôl na úrad práce.

Dunajská Streda 15. októbra (TASR) – Miera nezamestnanosti v okrese Dunajská Streda dosiahla v auguste tohto roka 11,49 %, medziročne sa tak zvýšila o 0,59 %. Tento trend zvýšenej miery nezamestnanosti je odôvodnený aj tým, že v okrese evidujú hromadné prepúšťania, ktoré sa uskutočňujú v rôznych časových etapách.

Podľa posledných augustových údajov v okrese evidujú 8267 nezamestnaných. Vyššia nezamestnanosť bola naposledy v marci 2004 s počtom 8308 ľudí. TASR to povedala riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Dunajskej Strede Zdenka Masodiová.

„V súčasnosti v našom okrese evidujeme troch zamestnávateľov, ktorí nahlásili hromadné prepúšťanie. Najviac zamestnancov, v počte približne 620, prepustila v tomto roku firma na výrobu káblových zväzkov. S viac ako 120 pracovníkmi rozviazalo pracovný pomer zdravotnícke zariadenie, ktoré zamestnávalo aj pedagogických pracovníkov zabezpečujúcich výučbu hospitalizovaných, pohybovo postihnutých detí. S ďalšími 37 pracovníkmi rozviazala pracovný pomer firma na výrobu drobných kovových obalov,“ informovala riaditeľka úradu.

Podľa Masodiovej v auguste ÚPSVaR nečakane prekvapil prítok viac ako 150 bývalých zamestnancov firmy na výrobu nábytku priamo z Dunajskostredského okresu. "Ďalší prírastok nezamestnaných nám spôsobili i spoločnosti zo Šamorína a Veľkého Medera, ktoré boli naviazané na automobilový priemysel," poznamenala.

Ako dodala, mieru nezamestnanosti ovplyvňuje aj skutočnosť, že viacerí zamestnanci rozviazali pracovný pomer dohodou a následne popri evidencii na úrade práce vykonávajú zárobkovú činnosť na základe dohody o vykonaní práce. "Pravidelne opakujúcim sa javom je vysoký prítok samostatne zárobkovo činných osôb, ktorí prerušili alebo ukončili svoje podnikateľské aktivity. Zaregistrovali sme 46 takýchto prípadov a niekoľko cudzincov tiež ukončilo zárobkovú činnosť," konštatovala. Od začiatku júna vo veľkej miere ovplyvňuje nezamestnanosť i príchod absolventov škôl na trh práce.