Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Dunajská Streda je nútená zvýšiť dane z nehnuteľností až o 100 percent

Mesto v budúcom roku očakáva menšie príjmy, zvýšenie dane z nehnuteľností je preto nevyhnutné.

Dunajská Streda 5. decembra (TASR) - V Dunajskej Strede sa od začiatku budúceho roka zvyšujú dane z nehnuteľností. Rozhodli tak poslanci mestského zastupiteľstva v utorok (4.12.) na poslednom tohtoročnom zasadnutí. TASR o tom informoval vedúci Odboru finančného a evidencie majetku Mestského úradu Dunajská Streda Zoltán Pápay.

"K takémuto konsenzu sme sa dopracovali po odbornej diskusii. V budúcom roku očakávame znížené príjmy, preto bolo nutné zvýšiť dane z nehnuteľností," povedal s tým, že od zavedenia dane z nehnuteľností v Dunajskej Strede, od roku 2000 ani raz nedošlo k jej zvýšeniu, okrem nehnuteľností podnikateľskej sféry. Dodal, že o zvýšení sa rokovalo už aj pred rokom, ale mestskí poslanci sa nedohodli, ostalo všetko po starom. "Som rád, že tentoraz návrh našiel pochopenie a podarilo sa presvedčiť poslancov o jeho nutnosti," zdôraznil. Pripomenul, že hlavným zámerom prijatého rozpočtu je zosúladenie stále sa znižujúcich verejných príjmov a širokých činností, ktoré mesto Dunajská Streda vykonáva.

"V tomto roku sme už skutočne nemali inú možnosť ako zaviesť postupné zvyšovanie daňového zaťaženia obyvateľstva. Už tri roky realizujeme šetriace opatrenia a ďalšie úsporné kroky by mali negatívny vplyv na kvalitu verejných služieb," konštatoval Pápay a poznamenal, že ide o vysoké, 40-percentné zvýšenie pre všetky daňové subjekty. Napriek tomu mesto, čo sa týka jednotlivých sadzieb, je hlboko pod celoštátnym priemerom.

"Prínosom pre rozpočet na rok 2013 je cca 600.000 eur, čo na prvý pohľad vyzerá ako veľmi vysoká suma, ale na druhej strane treba povedať, že z podielových daní očakávame 400.000-500.000 eur výpadok. Rozpočet sa schválil tak, že ide o zníženie bežných výdavkov. To sa ešte doteraz nikdy nestalo," podčiarkol. Rozpočet na rok 2013 bude prebytkový. "Nechali sme rezervu vo výške 90.000 eur, vychádzajúc z toho, že čaká nás nevyspytateľný rok a daňová prognóza Ministerstva financií SR nebola ešte zverejnená. V rozpočte rátame aj s päťpercentným zvýšením platov pedagogických zamestnancov," priznal.

V prípade stavebných pozemkov sa dane v Dunajskej Strede zvýšia o 100 percent. "Máme záujem, aby rozostavané stavby boli čím skôr skolaudované. Najväčšie zvýšenie je o 110-120 percent. Najnižšie zvýšenie je v prípade priemyselných stavieb, podnikateľskej sféry a nebytových priestorov. Ide o maximálne 20-percentné zvýšenie," vysvetlil.