Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

DUNAJSKÁ STREDA: Žitnoostrovský galop sa rozšíri na dvojdňový

Ilustračné foto. Foto: TASR - Edmund Örzsik

Dunajská Streda 22. júna (TASR) - Obecenstvo III. Žitnoostrovského galopu v Dunajskej Strede na maloblahovskom letisku bude v sobotu (24.6.) svedkom pestrého programu. Organizátori okrem rozjázd pripravili aj kultúrny program a sprievodné jazdecké podujatia. Vzhľadom na veľký záujem v tomto roku sa programy začínajú už v piatok (23.6.). TASR informoval primátor mesta Zoltán Hájos.

„Preteky sú sviatkami obcí, sú možnosťou prezentácie. Symbolom podujatia je poukázať aj na slovensko-maďarské vzťahy. Okrem koní z južnej časti Slovenska, prídu pretekári aj z iných regiónov,” konštatoval primátor s tým, že víťaz Žitnoostrovského galopu sa dostane aj do medzinárodného kola, ktoré usporiadajú v Budapešti, kde bude súťažiť s jazdcami takmer z celého sveta. Kone budú súťažiť vo farbách miest a dedín.

Podľa Hájosa súťažiť prichádzajú už známe tváre pretekov zo Šamorína, Nových Zámkov, Horných Salíb, Nesvád, Jelky a Nýroviec, medzi novými sú kone z Rimavskej Soboty a Komárna. Očakávajú príchod aj ďalších koní. „Samozrejme i mesto Dunajská Streda bude mať svojho koňa,“ uviedol. Dodal, že predstavia sa aj súťažiaci z Vydran a Podunajských Biskupíc.

Až do finále prebiehajú rôzne atrakcie: súťaž amatérskych konských záprahov, bojová scéna z 10. storočia, ukážka lukostreľby, jazdecká šou, ukážka tradičných husárov a tanečných bojovníkov.

Organizátori kládli veľký dôraz na to, aby si aj tí najmenší našli vhodnú zábavu. V tomto roku sa opäť nasťahujú do terénu malé, domáce zvieratá, ktoré si deti budú môcť aj pohladkať. „To im umožní základná organizácia dunajskostredských chovateľov a záhradkárov Slovenského zväzu chovateľov,“ poznamenal primátor. Okrem toho budú remeselnícke tvorivé dielne, ale aj poníky sa pokúsia upútať pozornosť tých najmenších. Letisko sa zmení na nádvorie hier, ktoré bude evokovať atmosféru starých veľtrhov.