Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Dve šelmy, ktoré ostali na ranči v Žiline, zrejme preložia do zoo

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marián Holubčík

Súkromná zoo Malkia Park je podľa vlastných slov jediným zariadením na Slovensku, ktoré tieto levy môže prijať a zachrániť ich pred utratením.

Bratislava 18. februára (TASR) - Dve exotické šelmy, ktoré ostali na ranči v Žiline - Brodne po minuloročnom tragickom incidente, by mali premiestniť do zoologickej záhrady na Slovensku. Pre TASR to uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš s tým, že na ranči pôvodne ostali tri šelmy, jedno zviera však uhynulo.

"Snahou, samozrejme, je premiestniť jedince do vhodného zariadenia. Momentálne na tento účel v uvažovanom zariadení prebieha verejná zbierka, keďže je potrebné prerobiť výbeh a zimovisko pre tieto jedince," priblížil Bíreš. Dodal, že majiteľ zvierat momentálne rokuje so zoo na Slovensku o možnosti prijatia týchto šeliem.

Súkromná zoo Malkia Park je podľa vlastných slov jediným zariadením na Slovensku, ktoré tieto levy môže prijať a zachrániť ich pred utratením. Ak prijmú dva nové levy, musia prerozdeliť existujúce zimovisko pre vyšší komfort či bezpečnosť. "Zimoviská sú v chladnom počasí automaticky vykurované. Levy si tu môžu pospať v teple, keď je vonku zima. Vychutnajú si príjemný chládok, ak je vonku tropické leto. Keď hľadajú súkromie, lebo sú unavené z pozornosti návštevníkov, nájdu tu oázu pokoja," vysvetlili zo zoo.

Polícia i zdravotní záchranári boli minulý rok v máji privolaní na ranč v Žiline po tom, ako sa muž - ošetrovateľ nevrátil z výbehu exotických šeliem. Záchranári ho našli na mieste mŕtveho. Jedno zviera tam zastrelila polícia a druhé uspal veterinárny lekár. V objekte zostali ďalšie tigre a levy.

Jedenásť šeliem z ranča vlani previezli do záchranného centra v Indii. Ďalšie tri šelmy previezť nemohli, keďže nebol preukázaný ich pôvod.