Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

BEZMOCNÍ: Dvojica českých turistov uviazla na Gerlachovskom štíte

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Záchranári zaznamenali počas predchádzajúceho obdobia viacero prípadov turistov pohybujúcich sa mimo vyznačených turistických chodníkov bez adekvátnych skúseností a potrebného výstroja.

Vysoké Tatry 5. septembra (TASR) - Horskí záchranári pomáhali vo štvrtok turistom, ktorí uviazli na Gerlachovskom štíte. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že v skorých ranných hodinách ich požiadala o pomoc dvojica českých turistov vo veku 63 a 58 rokov, ktorí nedokázali samostatne ďalej pokračovať v túre.

"Turisti v predošlý deň vyšli z Batizovskej doliny do Gerlachovského sedla. Pre prevaľujúcu sa oblačnosť a zlú viditeľnosť nepokračovali vo výstupe na Gerlachovský štít, ale rozhodli sa zostúpiť Tatarkovou cestou do Velickej doliny. Nad začiatkom reťazí prečkali noc a v ranných hodinách požiadali o pomoc," uvádza HZS na svojej stránke s tým, že dvojica horských záchranárov ich za pomoci lanovej techniky spustila dole a následne odprevadila k Sliezskemu domu.

Horskí záchranári zaznamenali počas predchádzajúceho obdobia viacero podobných prípadov turistov pohybujúcich sa mimo vyznačených turistických chodníkov bez adekvátnych skúseností a potrebného výstroja. V mnohých prípadoch sa končili so žiadosťou o pomoc. "Upozorňujeme preto na sebakritické zhodnotenie svojich schopností a zručností všetkých turistov pohybujúcich sa v neoznačenom teréne, aby zvážili svoje možnosti a v prípade potreby radšej dopredu skonzultovali pohyb so záchranármi HZS alebo s horským vodcom," upozorňuje HZS.