Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Dvojportrét od Ivony Žirkovej je dielom marca v Turčianskej galérii

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Dielo z roku 2003 vybrala riaditeľka Turčianskej knižnice v Martine Alžbeta Martinická.

Martin 27. februára (TASR) - Dvojportrét od Ivony Žirkovej je dielom mesiaca marec v Turčianskej galérii v Martine. Dielo z roku 2003 vybrala riaditeľka Turčianskej knižnice v Martine Alžbeta Martinická.

"Vnímam ho ako príbeh ženy/matky. Žena je silná aj zraniteľná. Žena mladá a pekná, aj žena starnúca a krásna. Žena usmiata, no mnohokrát aj plačúca. Žena ako matka. Láskavá a milujúca, bojujúca za svoje dieťa, strachujúca sa oň. Matka skrývajúca únavu a slzy za nežný úsmev. Matka opustená a zraniteľná, avšak vždy silná a odhodlaná. Ženy si zaslúžia, aby svet čítal o ich príbehoch, skúsil ich pochopiť a porozumieť im," uviedla Martinická.

Ivona Žirková (1978) žije a tvorí v Martine. Je príslušníčkou generácie umelcov, vstupujúcich do kontextu súčasného výtvarného umenia po roku 2000. V období, keď maľba opätovne získala a dodnes si udržuje významné postavenie. Od roku 2002 predstavila tvorbu na viacerých samostatných výstavách na Slovensku i v zahraničí, ktoré jej priniesli rešpekt a uznanie na súčasnej umeleckej scéne, dodala Turčianska galéria.