Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

E. Ňarjaš: Kraj má potenciál, aby sa v ňom žilo na úrovni Rakúska

Na archívnej snímke poslanec Národnej rady SR a kandidát na predsedu Košického samosprávneho kraja Erik Ňarjaš. Foto: TASR - František Iván

Rozhovor s Ňarjašom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Košického samosprávneho kraja.

Košice 23. októbra (TASR) - V jesenných krajských voľbách sa o post predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) bude uchádzať poslanec Národnej rady (NR) SR za OĽANO Erik Ňarjaš. Kandiduje za koalíciu OĽANO, Za ľudí, Zmena zdola, Demokratická únia Slovenska, Nova a Kresťanská únia. Rozhovor s ním je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu KSK.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu KSK?-



V tomto kraji som sa narodil, tu mám rodinu a priateľov a chcem, aby tento kraj fungoval lepšie. Viedol som globálne firmy, som členom výboru pre financie a rozpočet a poslanec NR SR, a preto mám potrebné skúsenosti a zručnosti, aby som aj reálne dokázal tieto zlepšenia zrealizovať. Uvedomujem si, že občania Košického kraja si zaslúžia viac.





-V akom stave sa podľa vás nachádza kraj, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Náš kraj sa nachádza v slabej kondícii, chýba najmä viac lepšie platenej práce, kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti, viac starostlivosti o seniorov či rodiny s deťmi, viac cestovného ruchu, o transparentnom verejnom obstarávaní ani nehovorím. Pozitívom je, že náš kraj má veľký potenciál, aby sa v ňom žilo na úrovni Rakúska.





-Akým problémom KSK čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Slabé čerpanie eurofondov a výziev. V tomto bode by som otvoril centrum pomoci na čerpanie financií hlavne pre segment zdravotníctva a školstva, ako aj cestovného ruchu a športu, aby sme načerpali čo najviac zdrojov pre náš kraj. Zlé hospodárenie a netransparentné verejné obstarávanie. Myslím si, že vedenie investuje nesprávnym smerom financie, nakupuje vrty a kúpele a ešte nemá ani vyrovnané pozemky a kontroly. Je potrebné sa zamerať na hlavné problémy občanov a nie stavať vzdušné zámky. Čo sa týka verejného obstarávania, treba, aby bola väčšia transparentnosť, aby sa viac nestalo, že predseda KSK sa obohacuje na úkor občanov. Výzva energetickej krízy - treba pripraviť náš kraj na to, aby sme ustáli bez väčších problémov zdražovanie energií a aby sme mali krízový plán, ako šetriť v prípade potreby.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Viac lepšie platenej práce pre občanov nášho kraja. Viac kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti a starostlivosti o seniorov. Zlepšiť úroveň cestovného ruchu, športu a turizmu. Viac dopravných spojení pre mimomestských občanov. Viac pre rodiny s deťmi.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Mám skvelý tím zostavený z odborníkov na jednotlivé oblasti aj skvelú kandidátku poslancov, čestných a odborne zdatných ľudí. Podporili ma strany, ako OĽANO, Kresťanská únia, Za ľudí, Zmena zdola, Nova a neziskový sektor.





Okrem Ňarjaša kandidujú na post predsedu KSK za politické subjekty Juraj Ďurove (Socialisti.sk), Ivan Hriczko (Slovenská iniciatíva menšín), Tomáš Janco (Republika), Džemal Kodrazi (Princíp), Stanislav Mizík (ĽSNS), Róbert Suja (Hlas-SD), Rastislav Trnka (KDH, Aliancia, Starostovia a nezávislí kandidáti, Šanca, DS) a Viliam Zahorčák (Smer-SD, Sme rodina, SNS, Život-NS, Strana moderného Slovenska, Národná koalícia/Nezávislí kandidáti). Ako nezávislí kandidujú Juraj Sinay, Monika Sofiya Soročinová a Vladislav Stanko.