Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Eduard Chmelár vypovedal na polícii, prečo zvesil vlajku

Na snímke Eduard Chmelár facebook.com

Podľa zakladateľa sociálno-ekologického hnutia SEN, štátne vlajky nemôžu byť "zneuctené nejakými podružnými symbolmi."

Banská Bystrica 15. októbra (TASR) – Zakladateľ sociálno-ekologického hnutia SEN Eduard Chmelár vypovedal dnes na banskobystrickej polícii v súvislosti s trestným oznámením, ktoré na neho podal muž z okresu Malacky za to, že 29. augusta, počas tohtoročných osláv SNP v Banskej Bystrici, zvesil z budovy Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dve čierne vlajky. Chmelár tvrdí, že urobil iba to, čo v taký deň mala urobiť polícia. Považoval to za hanobenie štátneho sviatku a obetí SNP, preto zástavy zvesil.

Názory predsedu BBSK Mariana Kotlebu na SNP sú podľa neho všeobecne známe. "Všetci vieme, o čom to bolo, keďže župan povstalcov dlhodobo nazýva banditami a povstanie boľševickým pučom," povedal Chmelár. Úrad BBSK jeho počin dnes označil za "prejav primitivizmu" a stále tvrdí, že čierne vlaky viseli na úrade na znak úcty padlým počas SNP.

"Znelo to veľmi humorne. Na mňa bolo podané trestné oznámenie za trestný čin hanobenia miesta posledného odpočinku partizánov, ktorým je symbolicky Banská Bystrica. Neviem, čo tu na župnom úrade zomrelo, asi slušnosť," konštatoval Chmelár po výsluchu na polícii. "SNP je štátny sviatok, nie štátny smútok. V taký deň sa na verejných úradoch majú vyvesiť štátne zástavy, nie čierne. Z tohto hľadiska jednoznačne porušil zákon o štátnych symboloch, konkrétne paragraf osem, samotný župný úrad," zdôraznil Chmelár.

Podľa neho štátne vlajky nemôžu byť "zneuctené nejakými podružnými symbolmi". Aj v prípade, že by napríklad smútočná vlajka visela na znak úcty zamestnanca, v deň štátneho sviatku ju úrad musí zvesiť.

"Ak by malo voči niekomu prebiehať konanie, tak voči pánovi, čo tu sedí a hovorí si vlastenec. Treba obrátiť pozornosť na týchto pánov, ktorí sa zbabelo vyhovárajú, že tie vlajky vyvesili na počesť padlých. Neviem ktorých, ale možno z tej druhej strany...," uzavrel Chmelár.

Ako informoval riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík, úrad na Chmelára nepodal žiadne trestné oznámenie. "Neurobili sme to napriek tomu, že strhávanie smútočných vlajok považujeme za prejav primitivizmu a nie nejakej vyššej kultúry," uviedol Uhrík.

"Vlajky na úrade viseli na znak úcty k padlým na obidvoch stranách povstania. My nedelíme ľudí na dobrých a zlých, vo vojne zomierali ľudia, treba si uctiť ich pamiatku bez ohľadu na politickú príslušnosť," poznamenal Uhrík.

Názor Chmelára, že Úrad BBSK porušil zákon o štátnych symboloch tým, že vyvesil čierne vlajky, odmietol komentovať.