Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Otvárací ceremoniál EHMK prinesie ohňostroj, aký ešte Košice nevideli

Marseille-Provence je štvrtým francúzskym mestom, ktoré sa stalo EHMK. Košice sú prvým slovenským mestom, ktoré bolo vyhlásené za EHMK.O tom, že Marseille bude spolu s Košicami v roku 2013 EHMK, oznámila v septembri 2008 v Paríži vtedajšia ministerka kultúry Christine Albanelová.Otvárací ceremoniál projektu Košice - Európske hlavné mesto kultúry 2013 sa skutoční 19. - 20. januára 2013. Foto: TASR/AP

Najideálnejšie miesto pre pozorného diváka bude medzi tribúnou EHMK 2013 po hotel Hilton. Prekvapením pre divákov budú efekty, ktoré sme v našich končinách nezvykli vídať.

Košice 15. januára (TASR) – Súčasťou Otváracieho ceremoniálu Košice – EHMK 2013 má byť ohňostroj, aký ešte Košice nezažili. Organizátori sľubujú prezentáciu najčerstvejších pyrotechnických noviniek, ktoré boli prvýkrát predvedené len na minuloročnom festivale v Monaku. Kompozície tejto pyromuzikálnej show sa zhostil Jaroslav Štolba zo spoločnosti Flash Barandow SFX. Jeho umelecké a kompozičné vlastnosti sú jedinečné a svetovo uznávané. On a jeho spoločnosť povyhrávala množstvo prestížnych súťaží ohňostrojov po celom svete.

„Hudobný podklad budú tvoriť zvony nahraté z katedrály britskej Coventry a ďalšia časť bude ľahko upravený filmový soundtrack v Óde na radosť od Beethovena. Pri realizácii ohňostroja budú použité špeciálne pyrotechnické efekty od výšky 30 metrov až do 150 metrov. Ohňostroj sa bude líšiť tým, že všetky pyrotechnické výrobky nebudú čínske, ale od popredných európskych firiem, niektoré použité premiérovo. V ohňostroji budú použité farebné heraldické kombinácie, napríklad pre mesto Košice - žltá a modrá, pre Slovensko - trikolóra biela, modrá, červená a pre EÚ - modrá a zlatá. Ohňostroj bude odpaľovaný z parku medzi Dolnou bránou a Kaplnkou Sv. Michala,“ naznačil detaily ohňostroja Vladimír Haviar z Pyrotechnics Activities, ktorí sa na príprave a realizácii spolupodieľajú.

Najideálnejšie miesto pre pozorného diváka bude medzi tribúnou EHMK 2013 po hotel Hilton. Prekvapením pre divákov budú efekty, ktoré sme v našich končinách nezvykli vídať.

Kvôli bezpečnosti bude pred začiatkom ohňostroja a počas neho pre verejnosť uzatvorená v čase od 18.45 h Hlavná ulica v úseku od Dómu sv. Alžbety až k Hlavnému pódiu pri Vedeckej knižnici. Organizátori žiadajú verejnosť aby nie len počas ohňostroja, ale celého priebehu Otváracieho ceremoniálu rešpektovali pokyny a nariadenia organizátorov a bezpečnostných zložiek.